SAK:n Lyly: Lisäleikkaukset ehdottomasti pois, veronkevennykset jos varaa

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan hallituksen lupaaman jopa miljardin euron veroalen toteuttaminen ei ole ehdoton edellytys yhteiskuntasopimuksen syntymiselle.

politiikka
Lauri Lyly
Lauri LylyYle

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, että palkansaajajärjestölle on tärkeintä päästä eroon niin sanotuista pakkolaeista ja lisäleikkauksista, jotka hallitus on uhannut tehdä jos yhteiskuntasopimusta ei synny.

Lyly sanoo palkansaajajärjestöjen sopineen mittavasta työmarkkinaratkaisusta olettaen, että hallitus peruu lähes miljardin euron lisäleikkaukset.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi vielä eilen tiistaina, että jos paketti jää vajaaksi, hallitus joutuu sitä varmemmin tekemään lisäsopeutustoimia.

Hallituksen lupailemien, jopa miljardin euron veronkevennysten toteutuminen tulee SAK:n listalla vasta pakkolakien ja lisäleikkausten torjumisen jälkeen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on selvittänyt päivällä hallituksen linjaa Lylylle ja muille työmarkkinajohtajille. Hallituksen on määrä lyödä kantansa illansuussa lukkoon ja tiedottaa sen jälkeen siitä kelpaako sille yhteiskuntasopimuksesta maanantain vastaisena yönä syntynyt neuvottelutulos.

– Meille on ensisijaisesti ollut tärkeintä saada pakkolait pois ja sitten menoleikkaukset. Sitten tulevat veroratkaisut, tämä on järjestys, Suomen suurinta palkansaajajärjestöä johtava Lyly sanoi keskiviikkona.

Lyly sanoo, että jos veronkevennysvaraa on, veroale pitää toteuttaa julkista taloutta ja -palveluja vaarantamatta.

– Se on kolmantena. Jos pitää prioriteetteja laittaa, niin lista on tämä. Edellytämme, että menoleikkaukset ovat pois, se on ehdoton vaatimus, mutta veronkevennysvara pitää katsoa valtiontalouden ja palvelujen kautta.

Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, hallitus on uhannut leikata muun muassa lapsilisiä ja työttömyysturvaa, mikä närästää palkansaajajärjestöjä.

– Siellä on tavallisiin palkansaajiin kohdistuvia asioita todella paljon, Lyly sanoo.

SAK lykkäsi ainoana työmarkkinajärjestöistä maanantaina päätöstään neuvottelutuloksesta. SAK ottaa lopullisen kannan ensi maanantaina.