Vienti kaksinkertaiseksi – tuhansia uusia työpaikkoja Itä-Suomeen

Työvoimaviranomiset ja yritykset pyrkivät yhteistyössä kaksinkertaistamaan itäsuomalaisen viennin vuosikymmenen loppuun mennessä. Vientiapajille ja investoimaan patistetaan varsinkin pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Kuva: Markus Sjöberg / Yle

Paakkilan konepaja Tuusniemellä on investoinut useita miljoonia uusiin laatujärjestelmiin ja koneisiin. Uusin hankinta on mittakone, jonka tarkkuus yltää millimetrin kymmenestuhannesosaan asti.

Hyvällä kasvu-uralla olevan Paakkilan konepajan tuotannosta menee jo nyt valtaosa vientiin alihankintana ja uudet investoinnit lisäävät edelleen kilpailukykyä vientimarkkinoilla.

Toimitusjohtaja Juha Huhtinen sanoo jatkossa tavoitteena olevan yrityksen omien tuotteiden suora vienti muun muassa Saksan vaativille markkinoille.

Käytännön työkaluja tarjolla yrityksille

Paakkilan konepajan kaltaisia vahvoja toimijoita halutaan Itä-Suomeen paljon lisää. Yritysten vientiponnisteluja helpottamaan on perustettu useita erillisiä ohjelmia, mittavin niistä on työ- ja elinkeinoministeriön sekä ulkoministeriön hallinnoima Team Finland, joka antaa hyvät käytännön työkalut kansainvälistymisen polulla.

Teknologiapäällikkö Helena Viita Pohjois-Savon ely-keskukselta kertoo, että palvelut räätälöidään yksilöllisesti jokaiselle yritykselle.

– Tavoite on että vienti tuplataan vuoteen 2020 mennessä nykyisestä.

Finpron aluepäällikkö Seppo Tossavainen sanoo ajatuksena olevan, että yrityksille tuodaan tietoa maailmalta ja myös kontaktiverkostoja rakennetaan. Yrityksiä autetaan myös verkottumaan keskenään.

 – Turhan moni yritys yrittää mennä yksin maailmalle. Tekemällä yhteistyötä toisten yritysten kanssa se voisi olla tehokkaampaa.

Team Finland ideologisesti iso muutos

Tossavainen sanoo, että Team Finland on ideologisesti iso muutos.

– Aikaisemmin yritysten piti tietää, mitä palveluja on olemassa. Nyt ei tarvitse muuta, kuin kertoa, mitä tarvitsee ja haluaa, niin yritykselle ehdotetaan sopivia palveluita.

Myös teollisuuden oppimisympäristöjä rukataan uusiin puihin vientihakkeiden myötä, koska teollinen internet ja digitalisaatio avaavat oikein toimien kokonaan uusia urapolkuja myös vientiin, muistuttaa Teknologiateollisuuden Itä-Suomen aluepäällikkö Esa Näätänen.

– Viennin kaksinkertaistaminen toisi myös useita tuhansia uusia työpaikkoja alueelle.