yle.fi-etusivu

Merentutkimusalus Aranda jäätä tutkimassa – Hailuodosta löytyi haettua jäävallia

Merentutkimusalus Aranda kerää parhaillaan Perämerellä uutta jäätietoutta. Keskiviikkona kokeita on tehty Kokkolan edustalla, iltapäivällä alus saapui Hailuodon tuntumaan.

tiede
Aranda Perämerellä Hailuodon tuntumassa 02.02.16
Robert Guinness

Aranda lähti maanantaina aamulla Helsingistä. Matkalla on asennettu yksi automaattinen tutkimuslaite Porin tasalle. Tutkimuksia on tehty keskiviikkona Kokkolan edustalla ja Hailuodossa.

– Kun pääsimme Merenkurkkuun ja jäitten sekaan meillä on ollut puolen tusinaa automaattista mittalaitetta jäätä mittaamassa. Tietoa on jo kertynyt paljon, sanoo matkaa johtava ryhmäpäällikkö Eero Rinne Ilmatieteen laitokselta.

Hänen mukaansa yhtenä retken tarkoituksena on tutkia, kuinka alus selviää jäissä.

– Haluamme tietää miten jää, jonka läpi juuri puskemme, vaikuttaa laivan kulkuun. Mikä vaikutus on polttoaineen kulutukseen ja päästöihin.

Aranda tutkii myös voidaanko satelliitti- tai rannikkotutkakuvista nähdä erityisen paljon laivaa vastustavat jääalueet. Tästä on se hyöty, että sellaiset alueet voidaan joko kiertää tai varautua ennakkoon, sanoo Rinne.

Juutuimme juuri matkan tähänastisista isoimpaan jäävalliin, joten deformoitunutta jäätä riittää.

Eero Rinne keskiviikkona kello 16.23

– Laiva tietää, että edessä on sellaista jäätä, josta se ei välttämättä itse pääse läpi. Silloin voi joko kutsua apua tai varautua siihen, että myöhästyy seuraavalta reittipisteeltä jonkin verran.

"Kunnon" jää löytyi Hailuodosta

Iltapäivällä Hailuotoon saapunut Aranda tekee erilaisia jäähän ja veden laatuun liittyviä tutkimuksia. Aikataulun mukaan matka jatkuu torstaina Ouluun.

Jääkenttää iltapäivän auringossa.
Ilmatieteen Laitos

– Yksi tutkimuskohteemme on selvittää deformoituneen eli valliintuneen jään vaikutuksia liikenteeseen. Juuri täällä Hailuodon korkeudella olemme nyt törmännet jäävalleihin, tähän saakka jäät eivät ole paljoa hidastaneet, kertoo Rinne.

Ilmatieteen laitoksen lisäksi risteilylle osallistuu tutkijoita Aalto-yliopistosta, Helsingin yliopistosta, Suomen ympäristökeskuksesta, Maanmittauslaitokselta, Tukholman yliopistosta, Tallinnan teknillisestä korkeakoulusta, Norjan polaaritutkimusinstituutista, University College of Londonista, Etelä-Afrikan sääpalvelusta sekä Oldenburgin yliopistosta. Tutkimusretkikuntaan kuuluu 29 tutkijaa 7 eri maasta.Jäätutkimusmatka päättyy 10.3. Poriin.