Lapin yliopiston rehtorin palkinto Nafisa Yeasminille

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkija Nafisa Yeasmin saa Lapin yliopiston rehtorin palkinnon. Yeasmin palkitaan työstä maahanmuuton tutkijana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Rehtorin palkinto on suuruudeltaan 3 000 euroa.

maahanmuuttajat
Nafisa Yeasmin
Nafisa YeasminLapin yliopisto

Nafisa Yeasmin tutkii maahanmuuttoa Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa. Hän on mukana tutkijana Foreign Lounge -hankkeessa, joka edistää ulkomaalaistaustaisten työnhakijoiden työllistymistä Lapissa. Yeasmin on myös suunnittelemassa pohjoisen maahanmuuttajatutkimuksen verkoston perustamista University of the Arcticiin.

Yeasmin on tehnyt lukuisia maahanmuuttoa koskevia selvityksiä. Hän on tutkinut muun muassa Lapissa asuvien maahanmuuttajataustaisten yrittäjien tilannetta tavoitteenaan kehittää kestävän maahanmuuttajayrityksen malli.

Nafisa Yeasmin on myös vahva yhteiskunnallinen vaikuttaja maahanmuuttoon ja kotouttamiseen liittyvissä asioissa. Sujuvasti suomea puhuvaa tutkijaa pyydetään usein asiantuntijaksi, kun aiheena on maahanmuutto. Vastikään hän sai Etnisten suhteiden neuvottelukunnan eli ETNOn erikoismaininnan suvaitsevaisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämisestä.

Arktisten maahanmuuttajien puheenjohtajana hän toimii kolmatta kautta ja Lapin tieteentekijöiden hallituksen varajäsenenä toista kautta.

Bangladeshista kotoisin oleva Yeasmin muutti Rovaniemelle vuonna 2006 miehensä töiden perässä. Yliopiston Kide-lehden haastattelussa vuonna 2015 Yeasmin kertoo kotiutuneensa pohjoiseen hyvin. Niin hyvin, että kun hän toissa kesänä palasi synnyinmaastaan Rovaniemelle, hän tunsi palaavansa kotiin.

– En enää halua muuttaa takaisin Bangladeshiin. Ajattelen, että minäkin olen suomalainen ja minulla on paljon annettavaa tälle yhteiskunnalle, Yeasmin sanoo Kiteen haastattelussa.

Palkinto myönnettiin Yeasminille Lapin yliopiston vuosipäiväjuhlassa keskiviikkona.