Oman aurinkopaneelin vuokraaminen voimalasta laajenee – Kerava sai omansa

Yhden paneelin tuotannolla olisi aurinkoisena avauspäivänä saanut paistettua vaikkapa neljäkymmentä pullaa.

Kotimaa
Aurinko paistaa taivaalta aurinkopaneeliin.
Keravan aurinkovoimalan ensimmäiset tuotantopäivät sujuivat aurinkoisesti.Petteri Juuti / Yle

Helsingin Suvilahdesta liikkeelle lähtenyt mahdollisuus vuokrata oma paneeli valmiista aurinkovoimalasta on laajentunut Keravalle. Sähköyhtiön asiakkaat voivat vuokrata paneelin muutaman euron kuukausihinnalla, josta vähennettään paneelin tuottaman sähköenergian pörssihinta.

Näin hankittu aurinkosähkö on omalle katolle asennetun paneelin sähköä kalliimpaa, mutta myös huomattavasti vaivattomampaa. Helsingissä ensimmäinen voimala sai aikaan asiakasryntäyksen, mutta toinen voimala Kivikossa odottaa edelleen asiakkaitaan.

Keravan paneeleista kaupaksi on käynyt toistaiseksi reilu puolet.

– Mahtavia voittoja tästä tuskin tulee, mutta imagopuoli on tärkeä ja se, että tuotantomme on monipuolista. Meillä on tuulivoimaa, bioenergiaa ja nyt aurinkoenergiaa, sanoo Keravan Energian projektipäällikkö Olli Länsimäki.

Ensimmäinen päivä toi lupaavia tuotantolukuja

Ylen taannoisen aurinkosähkön nimikkopaneelivertailun perusteella uudet tulokkaat näyttävät laittavan ahtaalle vuokrapaneelien helsinkiläisen tienraivaajan. Tuolloin vertailu perustui tulokkaiden osalta arvioihin, joiden osumista oikeaan voidaan ryhtyä nyt arvioimaan tuotantotietojen karttuessa.

Keravan laitoksen ensimmäinen tuotantopäivä oli aurinkoinen. Yhden paneelin päivätuotannolla olisi saanut paistettua neljäkymmentä pullaa kiertoilmauunissa.

– Tämä on juuri sitä aikaa, kun tuotanto alkaa. Nyt ollaan ihan alkutekijöissä. Koko kevät ollaan nousussa, ja huipussaan ollaan kesä-heinäkuussa, sanoo Keravan Energian projektipäällikkö Olli Länsimäki.

Helsinkiläisen paneelin päivätuotannolla pullat olisivat jääneet raaoiksi.

paneeleja

tuotanto 1.3.2016

tuotanto 1.3. / paneeli

Kerava

774 kpl

693 kWh

895 Wh

Helsinki (Suvilahti)

1194 kpl

616 kWh

516 Wh

Ero aurinkovoimaloiden välillä on huomattavasti suurempi kuin vertailussa käytetyissä vuosituotantoarvioissa, mutta yhden päivän perusteella ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Paneelien asettelulla on suuri vaikutus tuotantoon

Lahden moottoritien varrella ero on kuitenkin helppo ymmärtää. Paitsi että Keravan paneelit ovat suuremmat ja uudemmat kuin Suvilahdessa, niiden sijoittelu on merkittävästi erilainen.

Suvilahden paneelit on asennettu liki huomaamattomasti vanhan sähkölaitoksen katolle, vain hieman kallelleen ja talon suunnan mukaisesti kohti lounasta.

Keravalla paneelit on asennettu maahan korkeille telineille, kulma on huomattavasti jyrkempi ja suunta on Lahden moottoritien mukaisesti kohti etelää. Puolen päivän aikaan maaliskuun alun aurinko näyttäisi osuvan hyvässä kulmassa paneelien pintaan, vaikkakin paneelien alareunaan jää pieni varjo edeltävältä paneelirivistöltä.

Keravan Energian aurinkovoimala.
Petteri Juuti / Yle

Paneelien alla meluisa tontti jätemaata

Voimaloiden vertailu on toki siinä mielessä epäreilua, että Helsingistä on huomattavasti vaikeampi löytää maa-alaa aurinkopaneeleille. Keravalta sopiva maapala löytyi helpommin kuin katto.

– Ei siinä varmaan ole merkittävää hintaeroa, joudutaanko rakentamaan katolle vai maahan, mutta emme löytäneet soivaa kattoa. Kaupunki on ajanut tähän jätemaata ja tälle ei löydy helposti muuta käyttöä, Länsimäki sanoo.

Maata ja kattoja tarvitaan, mikäli Kerava mielii aurinkosähköstä merkittävää energialähdettä. Nyt valmistunueen voimalan vuosituotannoksi arvioidaan 235 megawattituntia. Vuonna 2014 Keravan Energian sähkön kokonaismyynti oli 2 000 kertaa suurempi, eli 505 000 megawattituntia.

– Esimerkiksi jos me saamme nuo valtion omistamat vankilan pellot täyteen aurinkopaneeleja, niin se alkaa olla jo aika merkittävä. Eikä tämäkään ihan mitättömän pieni ole. Kyllä muutama kymmenen omakotitaloa pyörii sillä sähköllä, mitä tämä aurinkoisena päivänä tuottaa, Länsimäki kehuu.