Tutkija: Yhteiskuntasopimus leventäisi hallituksen hartioita – "Opposition olisi vaikeampi arvostella"

Jos yhteiskuntasopimus syntyy, hallituksen arvosteleminen tarkoittaisi myös työmarkkinaosapuolten kritisoimista, sanoo Markku Jokisipilä Turun yliopistosta. Hallitus kertoi torstaina klo 18 kantansa työmarkkinaosapuolten neuvottelutulokseen.

Kotimaa
Turun yliopiston politiikan tutkija Markku Jokisipilä.
Turun yliopiston politiikan tutkija Markku Jokisipilä.Yle

Mahdollisen yhteiskuntasopimuksen syntyminen leventäisi hallituksen hartioita ja laajentaisi vastuuta tavoitellun tuottavuusloikan aikaansaamisesta, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi.

Opposition olisi vaikeampi arvostella hallitusta, koska arvosteleminen tarkoittaisi myös työmarkkinaosapuolten kritisoimista.

Markku Jokisipilä

– Se levittäisi myös mahdollisiin leikkauksiin kohdistuvaa tyytymättömyyttä, laajemmin myös työmarkkinaosapuolten harteille, hän sanoo.

Työmarkkinaosapuolet julkistivat maanantaina neuvottelutuloksensa niin sanotusta yhteiskuntasopimuksesta. Hallituksen odotetaan kertovan tänä iltana, mitä mieltä se tuloksesta on.

Mikäli yhteiskuntasopimus syntyy, se merkitsee, että niin korporatistinen elementti Suomen työmarkkinapolitiikassa kuin sopimusyhteiskunta itsessään säilyvät, Jokisipilä toteaa.

– Silloin opposition olisi vaikeampi arvostella hallitusta, koska hallituksen arvosteleminen yhteiskuntasopimuksen valossa tarkoittaisi myös työmarkkinaosapuolten kritisoimista.

Sopimuksen kaatuminen olisi kolaus uskottavuudelle

Jos yhteiskuntasopimus kariutuu, tämä asettaa hallituksen varsin kovaan paikkaan, Jokisipilä sanoo.

– Silloin häämöttää hallituksen jo etukäteen ilmoittama pakkolakireitti. Eri osapuolet antoivat pakkolaeista aika lailla kovaa kritiikkiä lausuntokierroksella.

Oppositiolle yhteiskuntasopimuksen kaatuminen avaisi "loistavan paikan" hallituksen toimien arvostelemiseen, politiikan tutkija toteaa. Sopimuksen syntymättä jättäminen merkitsisi kolausta myös hallituksen uskottavuudelle.

Sopimuksen syntymättä jääminen pakottaisi hallituksen etsimään lisää säästökohteita.

Markku Jokisipilä

– Sen verran paljon paukkuja ja toiveita yhteiskuntasopimuksen syntymiseen on ladattu, Jokisipilä selventää.

– Hyvin todennäköisesti yhteiskuntasopimuksen syntymättä jääminen pakottaisi hallituksen etsimään lisää säästökohteita, jotta kestävyysvajeen umpeenkuromisen tavoite saataisiin aikaiseksi.

Kumpi vaihtoehdoista on todennäköisempi – yhteiskuntasopimuksen syntyminen vai sen kaatuminen?

– Tässä kohtaa tuntuu, että sopimuksen syntyminen on se todennäköisempi vaihtoehto, Jokisipilä punnitsee.