EK paikallisen sopimisen ja veroalen kytkemisestä: "Lievä pettymys"

Hallitus näytti vihreää valoa työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelemalle kilpailukykysopimukselle, mutta halusi vielä tarkempia tuloksia paikallisesta sopimisesta ja Suomen mallista ennen veronkevennyksistä päättämistä.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies EK:n infotilaisuudessa 29. helmikuuta. Kuva: Yle

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies harmittelee paikallisen sopimisen kytkemistä veronkevennyksiin.

– Lähtökohtaisesti tämä tuntuu hyvältä, mutta huolta herättää se, että hallitus päätöksellään sitoo veronalennukset paikallisen sopimisen edistämiseen. Tässä taloudellisessa tilanteessa näitä veronalennuksia tarvittaisiin kansalaisten ostovoiman vahvistamisessa. Toki on myönnettävä, että tämä oli lievä pettymys, että nämä sidottiin yhteen, Häkämies toteaa.

Hallitus halusi vielä tarkempia tuloksia paikallisesta sopimisesta ja Suomen mallista eli vientivetoisesta palkkamallista ennen veronkevennyksistä päättämistä. Lopputulosta on tarkoitus arvioida kahteen otteeseen. Ensimmäinen väliarvio on jo kesäkuussa ja toinen vuoden 2017 budjettiriihessä.

– Tämä asettaa neuvotteluille juuri oikeanlaisia kannusteita. Minusta se on win-win-tilanne, että lisätään paikallista sopimista ja saadaan vastineeksi veronalennuksia. Myös Suomen mallista keskusteltiin kyllä neuvotteluissa, mutta aivan maaliin asti ei päästy. Nyt täytyy katsoa, että millä tavalla muotoillen nuo veronkevennykset olisivat sitäkin kautta mahdollisia, EK:n nokkamies tuumaa.

Työnantaja- ja työntekijäliitot neuvottelevat parhaillaan paikallisen sopimisen sisällyttämisestä työehtosopimuksiin. Häkämiehen mukaan osa aloista on neuvotteluissa jo pitkällä, osalla on vielä kirittävää kesäkuuhun.

EK: Myös AKT:n pitää olla mukana

Suurin palkansaajajärjestö SAK päättää osallistumisestaan kilpailukykysopimukseen viimeisenä ensi maanantaina. SAK:n jäsenliitot puivat sopimusta loppuviikosta.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto ilmoitti aiemmin, ettei se lähde mukaan yhteiskuntasopimukseen. Onko AKT:n mukanaolo EK:lle kynnyskysymys?

– Sehän on SAK:n tehtävä huolehtia, että heidän liitot ovat kattavasti mukana. Kyllä me olemme lähteneet siitä, että kuljetusketjun pitää olla tässä mukana, kaikkien pitää olla ratkaisussa mukana. Uskon ja toivon, että näin myös tapahtuu, Jyri Häkämies painottaa.

KT: Nyt päättäväisesti kohti liittokierrosta

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kiittelee hallituksen nopeaa ulostuloa. Hän piti sitä välttämättömänä, jotta kaikki osapuolet voivat hyväksyä neuvottelutuloksen ja liittokierros saadaan kunnolla käyntiin.

– On tärkeää, että hallitus tuli nopealla aikataululla esiin, ja teki jo tänään välttämättömiä päätöksiä. Se selkeyttää asetelmaa, miten mennään tästä eteenpäin. Kun askelmerkit on asetettu, nyt on vain sitten edettävä päättäväisesti kohti toimialakohtaisia neuvotteluita, Jalonen sanoo.

Vaikka EK pettyi, Kuntatyönantajille hallituksen ehdollinen veronalennus käy.

– Sovimme paikallisen sopimisen osalta joka tapauksessa, että asia otetaan esille työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa, joita käydään alakohtaisesti kevään aikana. Siltä osin pidän kytköstä ihan perusteltuna. Meille se sopii, Jalonen korostaa.

Yrittäjät: Paikallinen sopiminen jää puolitiehen

Suomen Yrittäjät eivät ilahtuneet hallituksen linjauksesta. Puheenjohtaja Jyrki Mäkynen ei usko, että paikallinen sopiminen etenee alakohtaisissa neuvotteluissa.

– Vaikka liittokierrokselle asetetut porkkanat ovat hyviä kannustimia, historian valossa on vaikea uskoa, että liittokierroksella edistetään paikallista sopimista tarpeeksi ja vaikuttavasti, Mäkynen epäilee tiedotteessa.

Yrittäjistä tämä tulee johtamaan siihen, että hallitus tulee jäämään kauas 110 000 työpaikan tavoitteestaan.

Yrittäjäjärjestö muistuttaa, että työehtosopimuksissa on vain vähän määräyksiä, jotka sallivat sopia työpaikoilla palkoista, palkanlisistä ja erilaisista korvauksista.

Yrittäjistä hallituksen kannattaisi ehdottomasti säilyttää keinovalikoimassaan myös lainmuutokset, joilla turvattaisiin oikeus poiketa palkkoja ja työaikoja koskevista työehtosopimusmääräyksistä.