15-vuotias hirvenhiihtäjä toivoo lisää kilpailijoita lajin pariin – "Mun ikäisiä on tosi vähän"

Hirvenhiihdon ja -juoksun teini-ikäisiä harrastajia on vähän. Eve Pitkäkangas hurahti lajin pariin jo alle 10-vuotiaana. Talvisaikaan kisoja riittää harrastajalle lähes joka viikonlopuksi.

urheilu
Eve Pitkäkangas toivoo lisää nuoria hirvenhiihdon pariin.
Eve Pitkäkangas toivoo lisää nuoria hirvenhiihdon pariin.Antti Kettumäki / Yle

Suvun into harrastaa hirvenhiihtoa ja -juoksua houkutteli 15-vuotiaan Eve Pitkäkankaan lajin pariin jo pienenä. Even isä ja äiti, sekä kummit ovat innokkaita harrastajia ja heidän mukanaan Evekin päätyi kotikulmillaan kokeilemaan harrastusta seitsemän vuotta sitten.

– Laji on kehitetty metsästäjien fyysisen kunnon parantamiseksi. Tässä ammutaan 100 metrin etäisyydelle metsän väriseen tauluun ja matkan varrella on hirvenpäänkuvioisia tauluja ja niihin arvoidaan etäisyyttä. Kesällä viiden kilometrin reitti juostaan ja talvella hiihdetään.

Eve Pitkäkangas innokas kilpailija ja osallistuu niihin usein lähiseudulla. Kisoja riittää melkein joka viikonlopulle.

– Kesällä on perjantaisin yleensä kisoja ja maanantaisin Alajärvellä harjoitukset, jonne tulee lähialueelta väkeä. Talvisin on melkein joka viikonloppu kisat, mutta ei me nyt aina ihan Lappiin asti lähdetä, vaan kilpaillaan Pohjanmaan alueella.

Eve Pitkäkangas valmiina kotiharjoituksiin.
Eve Pitkäkangas valmiina kotiharjoituksiin.Antti Kettumäki / Yle

Eve Pitkäkangas toivoisi ikäluokkaansa lisää kilpailijoita.

– Vanhemmissa ja nuoremmissa ikäluokissa on enemmän kilpailijoita, mutta s-sarjoihin eli ikäisteni sarjoihin pitäisi saada lisää osallistujia, että olisi mukavampi kilpailla, Eve miettii.

SM-kilpailut ovat tulossa ja treenaaminen on kovassa vauhdissa.

– Olen pyrkinyt käymään kaikissa kisoissa, joita on ollut ja kotona harjoittelen lisää.

Kovaa harjoittelua ja intoa

Hirvenhiidossa on paljon samaa kuin ampumahiidossa. Eve Pitkäkangas kiteyttää erot lajien välillä.

– Mukavinta tässä on ammunta. Jos vertaa ampumahiihtoon, niin siinä pitää hiihtokunto hyvä, että pärjää. Tässä lajissa ammunta on tärkeämpää ja sitä on kiva kehittää.

Hiihtoreitin välillä nuorimmat eivät kuljeta asetta selässään.

– Minun ikäiseni ei tarvitse kuljettaa asetta reitin varrella, vaan ikäistäni vanhempi antaa sen ampumapaikalla. 15 vuotta täyttänyt saa ampua, mutta rinnakkaislupa pitää olla kunnossa. Ampumapaikan jälkeen ase jätetään telineeseen ja jatketaan hiihtoa, Eve kertoo.

Eve Pitkäkangas on niin innoissaan, että suosittelee kokeilemaan lajia.

– Ehdottomasti kaikkien pitäisi ainakin kokeilla. Joka piirissä järjestetään harjoituksia ja sinne innokkaana mukaan. Ei ole niin nuukaa, kuinka siellä menee ja saa ainakin kokeilla lajia.