yle.fi-etusivu

Huumepomo "El Chapo" toivoo luovutusta Yhdysvaltoihin – vartijat eivät anna nukkua meksikolaisvankilassa

Sinaloan kartellin johtaja "El Chapo" on muuttanut mielensä ja haluaa vankilaan Yhdysvaltoihin, koska turvajärjestelyjä Altiplanon vankilassa on kiristetty. Aiemmin hänen puolustusasianajajansa aikoivat taistella luovutusta vastaan.

Ulkomaat
"El Chapo" vangittiin jälleen perjantaina.
"El Chapo" vangittiin jälleen perjantaina. Jose Mendez / EPA

Meksikolainen huumeparoni Joaquin "El Chapo" Guzman on pyytänyt puolustusasianajajiaan kiirehtimään hänen luovutustaan Yhdysvaltoihin, koska häntä kohdellaan huonosti meksikolaisessa huippuvartioidussa vankilassa.

Guzmanin puolustusasianajaja Jose Refugio Rodriguez kertoi asiasta keskiviikkona radiohaastattelussa. Guzman haluaa, että asianajajat neuvottelevat hänelle lyhyemmän tuomion yhdysvaltalaisessa keskitason vartioidussa vankilassa.

– Hänen mittansa on täysi. Kyseessä on epätoivoinen teko, Rodriguez sanoi.

Mieli muuttui lukkojen takana

Guzmanin asianajajat ovat kertoneet aiemmin, että he aikovat taistella Guzmanin luovutusta vastaan mahdollisimman pitkään.

Rodriguezin mukaan Guzmanin puolustustiimin pitää nyt neuvotella luovutuksesta Yhdysvaltain viranomaisten kanssa. Hänen mukaansa luovutusprosessissa menee ainakin kaksi kuukautta.

58-vuotias Guzman on valittanut, että meksikolaisen Altiplanon vankilan vartijat herättävät hänet jatkuvasti kesken unien.

Rodriguezin mukaan kyseessä on kidutus, jos ihmisen ei anneta nukkua. Hän kertoi tavanneensa Guzmanin tiistaina.

– Näin epätoivoisen ja alakuloisen miehen. Minusta hän vaikutti olevan hyvin lannistunut ja vakavassa terveydentilassa.

Viranomaiset kiistävät huonon kohtelun

Meksikon viranomaiset kieltävät Guzmanin väitteet kaltoinkohtelusta. Heidän mukaansa turvajärjestelyjä on kiristetty Altiplanossa sen jälkeen, kun Guzman pakeni sieltä tunnelin kautta viime heinäkuussa.

Viranomaisten mukaan vartijat herättävät Guzmanin neljän tunnin välein vankien laskentaa varten.

Meksikon liittovaltion vankiloiden valvonnasta vastaava kansallisen turvallisuuden komissaari Renato Sales sanoi maanantaina, että Guzmanin ihmisoikeuksia ei rikota millään tavalla Altiplanon vankilassa.

Sales huomautti, että Guzman on paennut jo kahdesti meksikolaisista vankiloista. Viime kesän pako oli hyvin kiusallinen Meksikon hallitukselle ja presidentille.

Salesin mukaan arkijärki jo kertoo, että kahdesti huippuvartioidusta vankilasta paennut vanki joutuu erityisten turvajärjestelyjen kohteeksi.

Lähteet: AFP, AP