Pekka Ervasti: Soini on suurin pudottaja

Hallituksen enemmistöoikeus valtaan hapertuu mittaus mittaukselta. Persupomo Timo Soini tuntee nyt politiikan paradoksin koko painollaan: mitä kevyempi kannatus, sitä raskaampi taakka, kirjoittaa Pekka Ervasti blogissaan.

politiikka
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Siinä oli selkeää symboliikkaa, kun hallituksen kärkiministerit kävelivät alkuviikosta kommentoimaan yhteiskuntasopimusta Kesärannan portille. Kameratuleen taapersivat pääministeri Juha Sipilä (kesk.), Alexander Stubb (kok.), mutta persuja edusti työ- ja oikeusministeri Jari Lindström ja mustat lasit.

Asetelmassa kuvastuu persujen dilemma: ykköstykki Timo Soini on kadonnut kuvasta. Ulkoministeri liihottelee milloin missäkin päin maailmaa keräämässä käyntikortteja, joita hän sitten ylpeänä esittelee kollegoille eduskunnassa, kun sattuu siellä joskus käymään.

Kun puolueen kannatus on romahtanut vaaleista puoleen, luulisi, että puoluejohtaja olisi pelipaikoilla valamassa uskoa puolueväkeen ja vaalirahvaaseen. Soini on valinnut toisin. Valitessaan valtiovarainministerin salkun sijasta ulkoministerin salkun hän taatusti tiesi, mihin uravalinta johtaa. Kyse oli henkilökohtaisten mieltymysten asettamisesta puolueen edun edelle. Tulokset ovat nyt näkyvissä.

Eri asia on, mitä Soini pystyisi edes kotimaasta käsin tekemään. Persujen kannatus romahti, kun äänestäjille selvisi, että puolue ei pysty lunastamaan vaalilupauksiaan, vaan taipuu ikäviin kompromisseihin hallituskurimuksessa. Tyhjiöt täyttyvät nopeasti. Nyt Paavo Väyrynen jo kiertää pettynyttä persukenttää kuin ulvova jalopeura.

Kyllä se niin taitaa olla, että persut saavat valmistautua valitsemaan uuden puheenjohtajan seuraaviin eduskuntavaaleihin

Kyllä se niin taitaa olla, että persut saavat valmistautua valitsemaan uuden puheenjohtajan seuraaviin eduskuntavaaleihin. Soini löytänee sitä ennen uuden hillotolpan politiikan kaviouran ulkopuolelta.

Se, mitä hallitus on tehnyt, nakertaa persuja, mutta se mitä hallitus ei ole tehnyt, syö kokoomusta. Tuoreimmassa Ylen mittauksessa tultiin alas 0,4 prosenttiyksikköä. Yhteiskuntasopimuksesta jäi käteen tuluskukkaro ja hirveästi poliittista hypetysretoriikkaa. Markkinaliberaalit kokoomuksessa ovat käärmeissään. Maassa pitäisi olla porvarihallitus, mutta ay-pamput näyttävät pistäneen sen nöyräksi.

Markkinaliberaaleille ei riitä, että Stubb vain sanoo ihailevansa Margaret Thatcheria. Kun sotestakin on tulossa kepun maakuntahallintoprojekti, lojaaleinkin kokoomuslainen alkaa miettiä puheenjohtajan vaihtoa. Ei ehkä vielä ensi kesänä, mutta ennen vuoden 2019 eduskuntavaaleja kuitenkin. Se on ainakin satavarma, että ministeriruletti pyörähtää jossakin vaiheessa kykypuolueessa.

Kepussa Sipilä on edelleen vankassa asemassa. Kuka muu muka? Mutta luonnonvoimien vääjäämättömyydellä poliittinen eroosio hapertaa myös pääministeripuoluetta. Jo ennen vaaleja kysyttiin, onko seuraava pääministeri valmis häviämään vaalit. Matkan varrella Sipilän insinöörimäinen itsevarmuus on vaihtunut lujaa vauhtia poliittiseen toiveajatteluun. Se näkyi erityisen selvästi eilisessä hallituksen infossa yhteiskuntasopimuksesta. Paljon on Sipilän prosessikaaviossa siirtynyt toivotaan toivotaan -janalle.

Oppositio nousee kautta linjan. Se on tietysti luonnollista, kun hallitusrintama vajoaa. Politiikasta on tullut entistä suhdanneherkempää. Väärä sana tai liike, ja taas lähti napsu kannatuksesta. Kansa ei kiitä kovien ratkaisujen tekijöitä. Kokonaiskuva häviää yksittäisten eturyhmien valituksen alle. Kun kaikilta viedään, kaikki valittaa.

Demarit ovat sellaisessa nostossa, että osa tovereista painaisi jo vähän jarrua. Kun paljon huutaa, siinä on se vaara, että voi joutua vastaamaan huutoonsa.

Jos persut ovat ulkona seuraavasta vallanjaosta, vanhat puolueet joutuvat taas opettelemaan rauhanomaista rinnakkaiseloa. Kaikkia siltoja ei kannata polttaa.