Keskustelu tupakkalaista käy kuumana: "Jos parvekkeella ei saa polttaa, pitää siellä grillaaminen kieltää myös"

Hallituksen valmistelema esitys uudeksi tupakkalaiksi herätti vilkasta keskustelua illan A-studiossa. Suurin kiistakysymys oli lakiehdotukseen sisältyvä parveketupakoinnin kieltäminen. Kansanedustaja Maria Tolppasen mielestä parveketupakoinnin kieltäminen olisi liioittelua.

Kotimaa
Ben Zyskowicz, Susanne Päivärinta ja Maria Tolppanen.
Ben Zyskowicz, Susanne Päivärinta ja Maria Tolppanen.Yle

Kansanedustajat Ben Zyskowicz (kok.) ja Maria Tolppanen (ps.) keskustelivat keskiviikon A-studiossa hallituksen valmistelemasta esityksestä uudeksi tupakkalaiksi. Uusi laki antaisi taloyhtiöille lisää keinoja esimerkiksi parvekkeella tupakoinnin kieltämiseen.

- Mielestäni tupakoinnin kieltäminen asunnon sisällä olisi poikkeuksellista, mutta parvekkeilla tupakoinnin rajoittaminen on hyvä idea, sanoi Zyskowicz.

Maria Tolppasen mielestä parveketupakoinnin kieltämien pelkän hajuhaitan takia olisi liioittelua.

- Jos kyse on hajuhaitasta, silloin pitäisi kieltää grillaaminen parvekkeella, totesi Tolppanen.

Zyskowicz vetosi parveketupakoinnin osalta naapureihin kohdistuvan hajuhaitan ohella passiivisen tupakoinnin vaikutuksiin, joita on tutkittu kattavasti.

Lasten läheisyydessä tupakointiin halutaan puuttua - myös oman auton sisällä

Esitys uudeksi tupakkalaiksi antaisi esimerkiksi taloyhtiöille järeämmät keinot puuttua parvekkeilla tupakointiin ja jopa asuntojen sisällä tapahtuvaan sauhutteluun. Monen kansanedustajan mielestä tärkeää olisi saada lakiin maininta tupakoinnin kieltämisestä autossa, jossa on alaikäisiä lapsia.

- Autossa ei pitäisi tupakoida, jos siellä on lapsia. Mutta valvominen on vaikeaa, joten pitäisi asennekasvatusta parempana keinona, Tolppanen totesi.

Ben Zyskowicz on täysin päinvastaista mieltä:

- Jos meillä on laki, se on tärkeä signaali tupakoiville aikuisille siitä, että lasten seurassa ei tulisi tupakoida. Ja voivathan jo nyt esimerkiksi taloyhtiöt kieltää tupakoinnin lasten leikkipaikkojen läheisyydessä, Zyskowicz tiivistää.

Uuden tupakkalain (siirryt toiseen palveluun) on tarkoitus astua voimaa 20.5.2016. Laki sisältäisi myös kiristyksiä makuaineiden, kuten mentholin ja makeutusaineiden, käyttöön tupakkatuotteissa.