Perinnealukset viihtyvät Saimaalla – historiallisilla laivoilla on nyt oma tietokanta

Huomattava osa Suomen historiallisista aluksista seilaa Saimaalla. Suosituimpia kotisatamia ovat Savonlinna ja Lappeenranta.

Kotimaa
SS Savonlinna ja tervahöyry Mikko Makuntamuseon laiturissa.
SS Savonlinna ja tervahöyry Mikko Makuntamuseon laiturissa. Hörykuunari Salama ja hinaaja Ahkera ovat remontissa Lappeenrannassa.Yle, Paavo Koponen

Juuri internetissä julkaistuun Museoviraston ja Suomen Laivahistoriallisen yhdistyksen yhteiseen luetteloon on merkitty yhdeksänkymmentäkaksi perinnealusta, joista kolmekymmentäviisi toimii Saimaalla ja Vuoksen vesistössä.

Lista esittelee kulttuurihistoriallisesti merkittäviä aluksia, jotka on hyväksytty perinnealuksiksi tai täyttävät perinnealuksen kriteerit. Tietokanta on luettavissa osoitteessa www.laiva.fi (siirryt toiseen palveluun).

Vanhimmat alukset ovat 1890-luvulta. Luettelo kuitenkin täydentyy vielä. Kevään mittaan siihen lisätään liki 70 museoalusta ja muita arvokkaita aluksia. Esimerkiksi Savonlinnan Maakuntamuseon alukset puuttuvat vielä listalta. Niistä tunnetuimmat ovat höyrykuunari Salama, tervahöyry Mikko, hinaaja Ahkera ja matkustaja alus S/S Savonlinna.

Suomen Laivahistoriallisen yhdistyksen vanhalla listalla perinnealuksia on kolme ja puolisataa.