yle.fi-etusivu

Tuhansia vuosia vanhoja mesopotamialaisia patsaita löytyi pakolaisleiristä Sloveniassa

Slovenian kansallismuseon mukaan patsaat ovat peräisin Irakista tai Syyriasta.

Ulkomaat
Pakolaisia Sloveniassa lokakuussa.
Pakolaisia Sloveniassa lokakuussa 2015.AOP

Slovenialaisesta pakolaisleiristä on löytynyt kolme muinaista mesopotamialaista veistosta, kertoi Slovenian poliisi keskiviikkona.

Poliisi arvelee, että Eurooppaan saapunut siirtolainen oli luultavasti jättänyt patsaat jälkeensä marraskuun alussa, kun tuhansia ihmisiä saapui päivittäin Kroatiasta Sloveniaan.

Viranomaiset epäilevät, että patsaat on kaivettu laittomasti esiin Irakissa tai Syyriassa. Ljubljanassa sijaitseva Slovenian kansallismuseo on vahvistanut, että alabasteriesineet ovat aitoja mesopotamialaisia temppelipatsaita.

Kansallismuseo arvioi, että esineet ovat luultavasti yli 4 000 vuotta vanhoja.

– Esineissä ei ole rekisteröinti- tai luettelomerkintöjä, joten uskomme, että ne on kaivettu esiin laittomasti, museon arkeologi Peter Turk kertoi radio Slovenijalle.

Turk arvioi, että patsaat ovat vähintään tuhansien eurojen arvoisia pimeillä markkinoilla.

Tieto patsaiden löytymisestä kerrottiin julkisuuteen vasta nyt, kun kansallismuseo oli saanut arvioitua patsaat.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco varoitti viime syyskuussa, että Syyrian ja Irakin arkeologisia kohteita ryöstetään "teollisessa mittakaavassa". Järjestön mukaan varkauksista saaduilla tuloilla rahoitetaan terroristijärjestö Isisin toimintaa.

Lähes puoli miljoonaa siirtolaista ja turvapaikanhakijaa on kulkenut Slovenian läpi syvemmälle Eurooppaan lokakuun 2015 jälkeen.

Lähteet: AFP