1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Pohjoismaat tähtäävät yhteistyöhön turvapaikanhakijoiden palautuksissa

Kaikilla Pohjoismailla on ongelmia palautuksissa Irakiin. Petteri Orpon mukaan maat voisivat yhdessä tarjota maalle enemmän kehitysapua vastineeksi.

turvapaikanhakijat
Maahanmuuttominsterit
Hannele Muilu / Yle

Pohjoismaat pyrkivät tekemään yhteistyötä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamisessa. Varsinkin palautuslentoja voidaan järjestää yhdessä. Pohjoismaiden maahanmuuttoministerit tapasivat illalla pikaisesti Arlandassa.

Palautuksissa on ongelmia esimerkiksi Irakin kanssa. Muilla Pohjoismailla paitsi Suomella on Irakin kanssa palautussopimukset, mutta palautukset eivät suju. Irak ei ota vastahakoisia tulijoita vastaan.

Suomi neuvottelee palautussopimuksesta, niin että myös väkisin palautettavat pääsisivät Irakiin.

– Pitää tehdä heti niin hyvä systeemi, että se toimii, Suomen maahanmuuttoministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi.

Vapaaehtoisesti palaavien kanssa ei ole ongelmia. Heitä kuljettavia lentoja lähtee Bagdadiin kerran viikossa.

Irak haluaa palautuksille vastavuoroisuutta.

– Pystymme tarjoamaan yhdessä enemmän esimerkiksi kehitysyhteistyötä tai osallistumaan Irakin tilanteen rauhoittamiseen.

Viime syksynä Suomeen tulleiden 30 000 turvapaikahakijan päätökset alkavat valmistua. Orpo arvioi, että lähiaikoina tulee tuhansia kielteisiä päätöksiä.

Rajatarkastuksille ei näy loppua

Pohjoismaat eivät näe loppua EU:n sisäisille rajatarkastuksille, vaikka EU:n komissio Guardian-lehden mukaan haluaa jäsenmaiden luopuvan Schengen-alueen sisäisistä tarkastuksista.

Ruotsi kertoi päin vastoin jatkavansa rajatarkastuksia 30 vuorokaudella.

– Juuri nyt näihin rajatarkastuksiin on tarve, en osaa sanoa kauanko. Meille tulee nyt 500–600 turvapaikanhakijaa viikossa, kun marraskuussa tulijoita oli yli 10 000 viikossa, Ruotsin maahanmuuttoministeri Morgan Johansson sanoi.

Hänen mukaansa tarkastuksia tarvitaan niin kauan kuin pakolaisten tulo Turkista Kreikkaan ja edelleen Saksaan jatkuu nykyisenä.

– En usko, että Ruotsi ja Tanska voisivat lopettaa rajatarkastuksia keväällä, Orpo arvioi.

Ruotsin ja Tanskan rajatarkastukset ovat lopettaneet turvapaikahakijoiden tulon Suomeen Tornion kautta kokonaan. Jos tarkastukset poistuisivat, Suomi joutuisi miettimään omia tarkastuksia.

Muun muassa Tanska on ehdottanut aiemmin Pohjoismaiden yhteistä rajavalvontaa. Suomi on jo hankkeesta kieltäytynyt.

– Pohjoismainen passiunioni on voimassa ja voisi olla hätävara, Orpo sanoo.

Hän korostaa, että rajavalvonta pitää saada toimimaan EU:n kautta.

Lue seuraavaksi