Nyt riittää kakkahanhet! Helsinkiläisvaltuutetut haluavat valkoposkihanhien kannan kuriin

Keväisen koirankakkateeman rinnalle on noussut pääkaupungissa toinen kestoaihe: valkoposkihanhien jätökset puistoissa. Kokoomuksen valtuutettu Fatbardhe Hetemaj ja 41 muuta valtuutettua on ehdottanut, että valkoposkihanhien levittäytymistä Helsingin puistoihin pitäisi rajoittaa esimerkiksi rei'ittämällä munia. Hanke tyssäsi kuitenkin EU-direktiiviin.

Valkoposkihanhinaaraat ovat pesäpaikkauskollisia. Ne tulevat aina pesimään synnyinmaahansa. Kuva: Syke

Fatbardhe Hetemajn (kok.) käynnistämässä valtuustoaloitteessa ehdotettiin, että Helsingin kaupunki selvittäisi, miten valkoposkihanhien aiheuttamat haitat saataisiin kuriin. Linnut töhrivät muun muassa Kaivopuistoa ja Munkkiniemenrantaa ulosteillaan ja puolustavat aggressiivisesti poikasiaan.

Yhtenä keinona ehdottiin kannan harventamista esimerkiksi rei’ittämällä munia pesintäaikana.

Valtuustoaloite kuitenkin kuopattiin, koska virkamiesten selvityksen tulos oli tyly: valkoposkihanhi (Branta leucopis) on sekä luonnonsuojelulailla että Euroopan unionin lintudirektiivillä suojeltu laji.

– Monet puistot ovat täysin käyttökelvottomia. Olisi kivaa lukea kirjaa puistossa ilman että tarvitsee varoa kakkakasoja, Hetemaj perusteli aloitettaan keskiviikkona valtuuston kokouksessa.

SDP:n Maija Anttila toivoi puheenvuorossaan, että Helsingin pitäisi olla aktiivinen valtion suuntaan, jotta valtio lähtisi vaatimaan muutosta tai poikkeusta EU:n lintudirektiiviin.

– Valkoposkihanhet ja merimetsot ovat runsastuneet niin, että ne tuhoavat luontoa. Tätä EU-direktiiviä pitäisi saada pohtia kansallisesti, Anttila sanoi.

Perussuomalaisten Nina Huru taas ihmetteli, pitääkö hanhien jätöksistä tulla jokin epidemia ennen kuin ongelmaan puututaan.

Kokoomuksen Hannele Luukkainen puolestaan ihmetteli keskustelua.

– Urbaani luonto tuottaa meille iloa. Meillä pitäisi riittää pinnaa ja sietämistä muillekin lajeille kuin ihmisille, Luukkainen sanoi tosissaan, mutta puoli salia hörähteli.

Virkamiesselvityksen mukaan ympäristökeskuksessa olisi valmius kokeilla erilaisia teknisiä keinoja valkoposkihanhiin. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi poikueiden aitaaminen tietyille alueille ja pitkä ruohikko.

Korkeasaaressa ja Harakassa on saanut siirtää pesiä ELY-keskuksen myöntämillä poikkeusluvilla, ja lisäksi Harakassa on suojattu polkuja hyökkäävimmiltä koirailta lyhyillä aidoilla.