1. yle.fi
  2. Uutiset

Norja torjuu joukkomurhaaja Breivikin valitukset vankilaoloista

Breivik vetoaa Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Norjan valtion mukaan Breivikin ihmisoikeuksia ei ole loukattu.

Ulkomaat
Anders Behring Breivik.
Hakon Mosvold Larsen / EPA

Norja on torjunut joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin valitukset vankilaoloistaan.

Breivik on haastanut Norjan valtion oikeuteen sillä perusteella, että jatkuva eristyksessä pitäminen on epäinhimillistä ja alentavaa ja rikkoo hänen ihmisoikeuksiaan.

Norjan valtiota edustava asianajaja Marius Emberland sanoi uutistoimisto AFP:lle, että Breivikin yhteyksiä ulkomaailmaan tietysti rajoitetaan tiukasti, mutta kaikkia ihmiskontakteja ei ole estetty.

Oikeudelle toimitetussa ja keskiviikkona julkaistussa asiakirjassa Emberland perustelee, että Breivikillä on pääsy kolmeen eri selliin, joiden välillä hän voi liikkua vapaasti, ja hän voi kävellä vankilan pihalla, laittaa oman ruokansa ja pestä pyykkinsä. Hänellä on käytössään myös televisio, PlayStation-pelikonsoli ja tietokone, jossa ei ole internet-yhteyttä.

Breivik vetoaa kahteen eri pykälään

Asianajajansa Øystein Storrvikin mukaan Breivik on tavannut vankila-aikanaan vain ammattilaisia kuten vankilan henkilökuntaa, asianajajiaan ja lyhyesti äitiään. Breivikin äiti kuoli vuonna 2013.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n (siirryt toiseen palveluun)haastatteleman Storrvikin mukaan asian ydin on siinä, että Breivik ei tällä hetkellä pysty muodostamaan henkilökohtaista suhdetta keneenkään.

Breivik katsoo, että hänen kohtelunsa rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen kolmatta artiklaa, jonka mukaan ketään ei saa kiduttaa, eikä kohdella tai rangaista epäinhimillisellä tai halventavalla tavalla.

Breivik vetoaa myös ihmisoikeussopimuksen artiklaan kahdeksan, jossa taataan jokaiselle oikeus nauttia yksityis- ja perhe-elämästä sekä kotiinsa ja kirjeenvaihtoonsa kohdistuvaa kunnioitusta. Storrvikin mukaan Breivikin kirjeenvaihtoa valvotaan niin tiukasti, että tämä ei katso voivansa muodostaa ihmissuhteita kirjeitse.

Vankilaolojen oikeuskäsittelyn on määrä alkaa 15. maaliskuuta. Istunnot järjestetään Skienin vankilassa, missä Breivikiä pidetään.

Anders Behring Breivik tappoi kesällä 2011 yhteensä 77 ihmistä Utøyan saarella ja Oslon keskustassa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi