Rovaniemi kelluttaa kirjoja

Rovaniemen kaupunginkirjasto aloitti tiistaina uuden kokoelmien kelluttamiseksi kutsutun järjestelyn. Aikaisemmin asiakkaan toiseen kirjastoon palautettu aineisto, esimerkiksi kirja, kuljetettiin takaisin kotikirjastoon. Jatkossa aineistolla ei ole kotikirjastoa vaan kirjat, elokuvat ja cd-levyt jäävät lainattavaksi siihen kirjastoon, mihin ne palautetaan.

antologiat
Roi kirjasto kirjoja esillä
Roi kirjasto kirjoja esilläYLE Marjukka Talvitie

Kirjastotoimenjohtaja Mikko Paajalan mukaan kokoelmien kelluttamisen aloittamiseen oli kaksi syytä. Toinen oli parantaa aineistojen saatavuutta asiakkaille. Kun aineisto jää kirjastoon johon se palautetaan, on se enemmän asiakkaiden käytössä.

Kirjastojen valikoima kiertää kellutuksen myötä paremmin.

– Aineisto lähikirjastoissa ja täällä meillä vaihtuu enemmän, Paajala selittää.

Tavoitteena säästää rahaa

Toinen syy kelluttamisen aloittamiseen olivat säästöt, joita syntyy kun ulkopuolisilta ostettu aineistojen kuljetus aletaan tekemään omana työnä. Säästöt tulevat olemaan muutaman tuhannen euron luokkaa.

– Mutta periaate on, että mikä tässä säästetään niin sillä parannetaan jotain toista meidän palvelua, Paajala selvittää.

Mietinnässä on Lapin laajuinen mobiilisovellus, jonka avulla lainojen uusiminen luonnistuu kännykällä.

Vielä ei ole tietoa miten kelluttaminen tulee vaikuttamaan kirjastojen kokoelmien muodostumiseen. Helsingissä klassinen musiikki alkoi kokoelmien kelluttamisen myötä pakkaantua tiettyihin kirjastoihin.

– Pitää olla hereillä ja tarkkailla, ettei sama tavara ole samassa kirjastossa vaan jaetaan tasapuolisesti, Paajala sanoo.

Sumaa ei synny?

Kokoelmien kellutukseen valmistauduttiin kirjastoissa tehokkaammalla poistolla. Paajalan mukaan on vaikea etukäteen arvioida syntyykö kellutuksen vuoksi tilanpuutetta.

– Sanoisin, että meidän henkilökunta on tässä tilanteen tasalla. Meillä on ammattitaitoisia ihmisiä ja he katsovat, että ei tule hirveitä sumia. Että ei tulla hukkumaan kirjoihin missään, Paajala nauraa.