Koe uusi yle.fi

SDP vaatii hallitukselta selvyyttä lisäleikkausten perumiseen – "Nyt ihmisille olisi tärkeätä saada tieto"

Hallitus jätti eilen keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa vielä osin auki, aikooko se perua lisäsäästöt.

Kotimaa
Sampo Terho, Arto Satonen ja Antti Lindtman.
Eduskuntaryhmien puheenjohtajat Antti Lindtman (sd.), Arto Satonen (kok.) ja Sampo Terho (ps.) kommentoivat Ylen helmikuun puoluemittausta. Lisäksi he kertoivat mietteitään yhteiskuntasopimuksesta, joka on lähellä toteutua.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman haluaa hallituksen kertovan, aikooko se perua kaavaillut lisäleikkaukset. Työmarkkinajärjestöjen sunnuntaina saavuttaman neuvottelutuloksen mukaan yhteiskuntasopimuksen ehtona on, että hallitus luopuu lisäsäästöistä.

Hallitus jätti omassa vastauksessaan eilen keskiviikkona asian kuitenkin vielä osin auki. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi eilen, että neuvottelutulos antaa "hyvät edellytykset sille, että hallitusohjelmassa mainituista lisäsäästöistä voidaan luopua".

...nyt ihmisille olisi tärkeätä saada tieto siitä, onko hallitus nyt todella sitoutunut tähän sopimuksen kohtaan, että näitä lisäsäästöjä ei tehdä.

Antti Lindtman

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman huomautti Ylen aamu-tv:ssä tänään torstaina, että tarkennus voisi edistää sopimuksen syntymistä. SAK:n liittojen kantoja yhteiskuntasopimuksen neuvotteluratkaisuun odotetaan ensi maanantaihin mennessä.

– Jos katsotaan, mitä siellä lisäsäästölistalla on, siellä on esimerkiksi eläkkeen saajien eläkkeiden täydellinen jäädytys, opintotuen lisäleikkaukset, lapsilisäleikkaukset. Luulen, että nyt ihmisille olisi tärkeätä saada tieto siitä, onko hallitus nyt todella sitoutunut tähän sopimuksen kohtaan, että näitä lisäsäästöjä ei tehdä, Lindtman sanoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen vakuutti, että hallituksen tavoite on, että lisäleikkaukset voidaan perua.

– Nythän kyse on viime kädessä siitä, kuinka kattava tästä sopimuksesta tulee. Onko siinä kaikki liitot mukana? Onko kaikki SAK:laiset litot mukana kuten toivotaan? Millä tavalla ja kuinka merkittävästi paikallinen sopiminen saadaan sinne tesseihin mukaan? Satonen vastasi.

Terho puoluekannatusmittauksesta: Moni siirtynyt harkitsemaan

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat kommentoivat aamu-tv.ssä myös Ylen tänään julkaisemaa puoluekannatusmittausta.

Kannatustaan jälleen menettäneiden perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenohtaja Sampo Terho arveli, että suuri osa puolueen kannattajista on siirtynyt odottamaan, saako puolue aikaiseksi luvattuja tuloksia. Terho huomautti, että suuri osa kyselyyn osallistuneista ei kertonut, ketä aikoisi äänestää.

Moni on siirtynyt ikään kuin harkitsemaan, mikä olisi se puolue, jota äänestäisi.

Sampo Terho

– Moni on siirtynyt ikään kuin harkitsemaan, mikä olisi se puolue, jota äänestäisi, jos nyt olisi vaalit, Terho pohti.

Arto Satonen huomautti, että kokoomuksen kannatus on ollut eri mittauksissa suurin piirtein samalla tasolla kuin viime eduskuntavaaleissa. Hän arveli, että puolueen kannatus nousee hallituskauden edetessä.

Kannatusmittauksen suurimman puolueen SDP:n Antti Lindtmanin mukaan tulos kertoo siitä, että luottamus SDP:tä kohtaan on kasvanut.

– Ihmisten keskuudessa on kysyntää työllistävämmälle ja erityisesti eri väestöryhmien väliselle tasapuolisuutta korostavalle politiikalle, Lindtman arveli.