1. yle.fi
  2. Uutiset

Perussuomalainen valtuutettu tunnusti olevansa SCC:n tietovuodon takana: ”Ritaluoma yritti petosta”

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen perussuomalainen jäsen Kari Ilkkala myöntää sittenkin olleensa Sunny Car Centeriin liittyneen Sambia-tietovuodon takana. Ilkkala sanoo, että hänen tarkoituksensa oli paljastaa petos, jolla Hämeenlinnan kaupunkia yritettiin vedättää. Lisäksi hän katsoo ettei tieto joka on valheellista, ole salassapidetävää.

politiikka
Kari Ilkkala Hämeenlinnan valtuustossa 15.2.2016
Markku Karvonen / Yle

Sunny Car Centerin tietovuotoepäilyyn liittyvät tapaukset juontuvat puolentoista vuoden taakse Hämeenlinnan kaupunginhallituksen kokoukseen, jossa Markku Ritaluoma esitteli autokauppakeskuksen Sambia-rahoitusta.

Oli tärkeää päästä käymään tätä asiaa läpi poliisin kanssa.

Kari Ilkkala

– Ritaluoma tiesi jo silloin, että tätä rahoitusta ei ole olemassa. Tällöin tämä tieto ei nauti oikeuden suojaa. Markku Ritaluoma yritti petosta kaupunginhallituksen kokouksessa ja sellaisen tiedon paljastaminen ei ole salassapidettävän tiedon paljastamista.

– Oli tärkeää päästä käymään tätä asiaa läpi poliisin kanssa. Tässä oli sellaisia asioita, jotka lopullisesti varmistuivat minulle vasta päästessäni keskustelemaan poliisin kanssa.

Vielä tammikuun lopulla Kari Ilkkala kiisti julkisuudessa olleensa tiedon vuotaja.

Myös Ritaluomaa huijattiin

Kari Ilkkala sanoo seuranneensa Markku Ritaluoman edesottamuksia koko hankkeen ajan.

Tekstiviesti puhelimen näytöllä
Kari Ilkkala jäi kiinni tästä tekstiviestistä, jonka hän näytti freelancekuvaaja Markku Wiikille.Yle

– Jo pitkältä ajalta ennen vuoden 2014 kokousta olin tullut täysin vakuuttuneeksi siitä, että Ritaluoman toiminta on monilta tavoin rikollista.

– Kaupunginhallituksessa oli elokuussa 2014 tilanne, että jos tämä Sambia-rahoitus olisi ollut totta, niin Suomeen olisi oltu tuomassa rikoksella hankittua rahaa. Jos se taas ei ollut totta, niin kaupunginhallitukselle oltiin syöttämässä valheellista tietoa. Epäselvää sillä hetkellä oli se, että kuka valehtelee.

Ilkkala kertoo Ylelle, että vasta poliisitutkinnan aikana hänelle selvisi, että myös Ritaluomalle oli valehdeltu. Ritaluoma ei myöskään puhunut totta esitellessään Sambia-rahoitusta edelleen kaupunginhallitukselle.

– Hän oli tiennyt jo toukokuusta asti, että tätä rahoitusta hänelle markkinoinut Mark Wilson -nimellä esiintynyt henkilö ei ole todellinen henkilö.

Vain huonoja vaihtoehtoja

Kari Ilkkala selittää, ettei hänellä ollut mahdollisuuksia jättää asiaa sikseen.

Minulla ei ollut mitään mahdollisuutta henkilökohtaisesti jättää asiaa silleen.

Kari Ilkkala

– Tässähän ei ollut kuin huonoja vaihtoehtoja. Minulla ei ollut mitään mahdollisuutta henkilökohtaisesti jättää asiaa silleen. Oli olemassa aivan liian suuri riski, että Hämeenlinnan kaupunki olisi joutunut kiipeliin tämän tontin kanssa.

Ilkkala hämmästelee sitä, että kaupunki sitkeästi jatkoi yhteistyötä henkilön kanssa, joka tiedettiin epäluotettavaksi.

– Voisi sanoa, että tämä on ollut jatkettu petos koko prosessi. Tarkoitus oli saada kaupunki toimimaan tietyllä tavalla, Ilkkala arvelee.

Vierekkäisissä selleissä?

Jatkoseuraamuksia Kari Ilkkala miettii huvittuneena.

– Kuvitellaanpa, että minä istuisin paikallisessa vankilassa tuomittuna salassapidettävän tiedon vuotamisesta ja viereisessä sellissä istuisi Markku Ritaluoma petoksesta.

– En oikein jaksa uskoa, että Suomen oikeuslaitos toimii tällä tavalla.

Kysymykseen siitä, jos näin kuitenkin kävisi, Ilkkala suhtautuu huumorilla.

– Minä en usko, että minulla on Ritaluoman kanssa mitään keskusteltavaa. Kun hän avaa suunsa, niin vastuu siirtyy kyllä täysin kuulijalle.

Perussuomalaisten ryhmälle Ilkkala tunnusti asiat keskiviikkona. Ilmoituksensa jälkeen Ilkkala kertoo saaneensa tuen ilmaisuja.

Perussuomalaiset käsittelevät Kari Ilkkalan asemaa ja hänen luottamustaan seuraavan kerran sunnuntaina.

Ilkkalan tunnustuksesta kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi