Tästäkö alkaa purkautua työttömien byrokratialoukku? – Sähköinen palkkatieto poistaa viiveet päivärahojen maksusta

Moni työtön joutuu kamppailemaan päivärahojen kanssa, mikäli hän saa lyhytaikaisen työn kesken työttömyysjakson. Päivärahaa maksetaan vasta sitten, kun työntekijä on toimittanut työttömyyskassaan tarkan palkkalaskelman. Ongelmaan haetaan nyt ratkaisua sähköisestä palkkatiedosta.

Kotimaa
Työttömän ilmoitusten kirjaamista toimistossa.
Yle

Yhä useampi työttömäksi jäänyt joutuu ottamaan vastaan satunnaisia tai osa-aikaisia töitä. Niiltä päiviltä kun töitä ei ole, työttömyyskassan jäsen voi saada soviteltua päivärahaa. Se edellyttää kuitenkin sitä, että työtön lähettää päivärahahakemuksensa kassaan joko postitse tai skannattuna.

– Jokaisen hakemuksen liitteenä pitää olla palkkatiedot ja selvitys, minkä verran on tehnyt tunteja töitä, sanoo työttömien neuvoja Lea Vallius Pohjois-Karjalan Työttömien Yhdistysten Toimintajärjestöstä.

Vallius arvelee, että viivästykset päivärahojen saannissa voivat olla pahimmillaan viikkoja riippuen työnantajan palkanmaksuvälistä ja työttömyyskassan käsittelyajoista. Pienillä tuloilla eläville se on tukala tilanne, sillä kaupassa on käytävä ja laskut maksettava.

Finanssivalvonnan tilaston mukaan kaikki työttömyyskassat tekivät viime vuonna yhteensä yli 360 000 päätöstä sovitellun päivärahan maksamisesta. Vastaavia päätöksiä täyden päivärahan osalta tehtiin vain hiukan enemmän eli reilut 400 000.

Keskimääräinen käsittelyaika sovitellussa päivärahassa oli viime vuonna 10,4 päivää.

Tieto palkasta jo ennen palkkapäivää

Etuuden eli työttömyyspäivärahan maksamista hidastaa sekä työnantajilta vaadittavan palkkatodistuksen saaminen että työttömyyskassojen käsittelyajat. Käsittely joudutaan tekemään osin käsityönä. Tähän haetaan nyt nopeampaa väylää.

Ilmoitus työttömyydestä ja työssäolosta.
Yle

Henkilöstöpalveluyritys Opteam ja Yleinen työttömyyskassa YTK ovat ottaneet käyttöön sähköisen palkkatietojärjestelmän. Siinä tieto Opteamin kautta maksetusta palkasta menee heti työn päätyttyä työttömyyskassaan. Työtekijän ei siis tarvitse odottaa varsinaista palkkapäivää eikä itse toimittaa todistusta kassaan.

Yleisen työttömyyskassan YTK:n johtaja Auli Hänninen uskoo järjestelmän nopeuttavan käsittelyä tuntuvasti.

– Se voitaisiin integroida meidän järjestelmään niin, että käsityö jäisi välistä pois.

Myös Palvelualojen työttömyyskassa on lähdössä mukaan kokeiluun. Pamissa selvitetään parhaillaan kuinka yritykseltä tulevat palkkatiedot saadaan yhdistettyä kassan omaan järjestelmään.

Pamin työttömyyskassan johtaja Markku Virtanen pitää uudistusta merkittävänä myös siksi, että päivärahan maksamiseen liittyy vääriäkin mielikuvia.

– Tähän liittyy vieläkin voimassa oleva käsitys, että meidän byrokratia on huomattavan hidasta, johtuen tästä palkkatietojen toimittamisesta kassoihin.

Virtanen muistuttaa, että päivärahojen viivästyminen ei läheskään aina johdu työttömyyskassasta, sillä keskimääräinen käsittelyaika sovitellussa päivärahassa on kymmenisen päivää.

Opteam haluaa mukaan mahdollisimman monia työttömyyskassoja. Sähköisen palkkatiedon tavoitteena on sekä vähentää käsityötä että helpottaa työttömän tilannetta. Opteamin toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmasen mukaan byrokratia on ollut todellinen este lyhytaikaisen työn vastaanottamiseen ja ammatin vaihtamiseen.

– Pitäisi olla kaikki esteet poistettu, jotta uskalletaan ottaa ensimmäinen askel uuteen työsuhteeseen. Määräaikainen tai osa-aikainen työ on todennäköisesti ainut tapa päästä kiinni uuteen ammattiin.

Kansallinen tulorekisteri

Osittain samaan, mutta aivan eri kokoluokassa, tähdätään kansallisessa tulorekisterissä, joka on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2019. Verohallinnon ylläpitämään rekisteriin tulee kaikkien tulotiedot, minkä pohjalta voidaan hoitaa muun muassa etuuksien maksaminen ja verotus.

Valtiovarainministeriön (siirryt toiseen palveluun) sivulla luvataan, että tukiin liittyvä byrokratia helpottuu vuoden 2019 alussa. Työttömyyskassoissa ei vielä uskota, että aikataulu pitää ainakaan työttömyysetuuksien osalta.

– Näyttää pahasti siltä, että työttömyyskassat ei ole tässä tulorekisterin ensi vaiheessa tietojen hyödyntäjänä juurikaan mukana, sanoo Palvelualojen työttömyyskassan johtaja Markku Virtanen.