1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilutapahtumat

Pohjoissavolaisilla sisäpalloiluseuroilla edessä huikea kevät – kolme joukkuetta taistelee yhä liiganoususta

Naisten lentopallossa Puijo Wolley on varmistanut paikkansa liigakarsinnoissa ja miesten salibandyssa SB Welhot aloittivat Divarin pudotuspelit voitokkaasti. Miesten lentopallossa Maaningan Mahti on enää ottelusarjan voiton päässä pääsarjakarsinnoista.

Kuva: Miika Havo / Yle

Kuopiolaisilla sisäpalloiluseuroilla on käynnissä mielenkiintoinen kevättalvi, kun peräti kolme seuraa taistelee noususta pääsarjatasolle.

Varmasti liiganoususta kamppailee lentopallon naisten 1-sarjassa kahden parhaan joukkoon edennyt Puijo Wolley. Miehissä Maaningan Mahti on puolestaan yltänyt miesten lentopallon 1-sarjassa jo neljän parhaan joukkoon.

Liigaunelmaa jahtaa tänäkin keväänä miesten Divarin runkosarjassa kuudenneksi sijoittunut salibandyseura Welhot.

Puijo Wolley janoaa liiganousua

Puijo Wolley on jo varmistanut pääsynsä liigakarsintoihin, kun se ylsi 1-sarjan finaaleihin. Finaalipaikka oli odotettu, sillä kuopiolaiset voittivat runkosarjassa oman lohkonsa.

Ensi sunnuntaina Kuopiossa alkavassa finaalisarjassa tulee vastaan Nurmon Jymy ja joukkueista molemmat ovat siis jo varmistaneet liigakarsintapaikan. 1-sarjan voittaja ratkeaa kahdella voitolla ja mestari saa kotiedun alkaviin liigakarsintoihin Mestaruusliigan jumbojoukkuetta vastaan.

PuWon valmentaja Arttu Keränen sanoo, että kotietu ja sitä kautta Mestaruusliigan jumbon, tamperelaisen Meston kohtaaminen karsinnoissa on selkeä tavoite. Mesto on tällä hetkellä liigassa viimeisenä selvällä erolla ennen Pieksämäki Volleyta.

PuWolle pientä huolta aiheuttaa joukkueeseen vuodenvaihteessa liittyneen Elina Salomäen pelikunto. Pitkään maajoukkueessakin pelannut yleispelaaja loukkasi peukalonsa välieräsarjan viimeisessä ottelussa.

Kädessä ei kuitenkaan ole murtumaa ja väliin jäänee vain ensi sunnuntaina avausottelu. Sen jälkeen peleissä on kahden viikon tauko ja Salomäki palannee kentälle tuki kädessään.

– Onni onnettomuudessa, että lentopallossa tarvittaviin liikesuuntiin vammalla ei pitäisi olla hirveästi merkitystä. Muuten terveystilanteessa on kaikenlaista pientä, mutta se kuuluu tähän hommaan ja niiden kanssa pystytään elämään, sanoo valmentaja Keränen.

Budjetin pitäisi kolminkertaistua liigassa

Kuopiolaisille sarjanousu on ollut tavoite jo kahden kauden ajan. Kilpailukykyisen joukkueen kasaaminen ensi kaudelle liigaan vaatisi Keräsen arvion mukaan budjetin kolminkertaistamista ja silloinkin budjetti olisi vielä liigan pienimmästä päästä. Tämän kauden Puijo Wolley vie läpi reilun 40 000 euron budjetilla.

Jos sarjanousu toteutuu, ensimmäisen liigakauden tavoite olisi pääsy pudotuspeleihin. Todellista menestystä Puijo Wolley tavoittelisi vasta kaudella 2018-2019. Silloin tarkoituksena olisi kamppailla jo mitaleista.

Arttu Keräsen sopimus seuran päävalmentajana päättyy tähän kauteen. Keränen hoitaa samalla seuran valmennuspäällikön tehtäviä ja valmentaa myös Pohjois-Savon urheiluakatemiassa. Sarjanousu todennäköisesti muuttaisi Keräsen pestin päätoimiseksi.

– Molemminpuolinen tahtotila on jatkaa, jos liiganousu tulee. Minua kiinnostaa täysipäiväinen valmentaminen ja se motivoi hienosti tekemään kaiken sen eteen, Keränen toteaa.

1-sarjan välierävaiheen ottelut houkuttelivat Pohjantien koulun kotisaliin kolmisensataa katsojaa ottelua kohden. Keränen korostaa yleisön tuen tärkeyttä kevään ratkaisupeleissä.

Mikäli 1-sarjan finaalit venyvät kolmanteen otteluun, tuttu Pohjantien sali vaihtuu Studentiaksi ylioppilaskirjoitusten vuoksi.

– Akatemiatyttöjen kanssa olemme siellä harjoitelleet, mutta muuten siellä emme ole pelanneet. Pitää katsoa ensimmäisen pelin jälkeeen, pääseekö sinne harjoittelemaan.

SB Welhot voittoputkessa kohti liigaunelmaa

Pelkästään sarjataulukkoa tuijottamalla ei uskoisi, että salibandyssa kuopiolainen SB Welhot kamppailee tänäkin keväänä tosissaan noususta pääsarjatasolle.

Kuopiolaiset sijoittuivat 1-divisioonan eli Divarin runkosarjassa kuudenneksi, mutta aloittivat pudotuspelit seitsemän ottelun voittoputkessa. Viime keväänä Welhot kampesi itsensä liigakarsintoihin, vaikka joukkue sijoittui Divarin runkosarjassa seitsemänneksi.

Voittoputki sai jatkoa myös ensimmäisessä puolivälieräottelussa, kun Welhot haki voiton porilaisesta FBT Karhuista maalein 3–6. Sarja on siis katkolla torstaina Kuopiossa.

– Paljon puhuttiin ennen kauden alkua, että meidän pelaajamenetykset olivat liian kovia. Nyt kun olemme saaneet pelaajat pois sairastuvalta ja esimerkiksi Makkosen Joonaksen mukaan porukkaan, minusta tämä on kovempi joukkue kuin viime vuonna, valaa uskoa ratkaisupelien kynnyksellä päävalmentaja Jani Lipsanen.

Puolivälierissä ja välierissä jatkopaikka heltiää kahdella voitolla ja finaalivaiheessa sarjan voittoon vaaditaan kolme voittoa. Finaalin voittaja nousee Salibandyliigaan ja hävinnyt pelaa liiganoususta Salibandyliigan toiseksi viimeisen joukkueen kanssa. Liiganousu heltiää kolmella voitolla.

Lipsanen arvioi, että Divarin viisi joukkuetta taistelee melko tasapäin sarjan voitosta ja suorasta finaalipaikasta. Sarjaykkönen LaSB Lammilta ja Hämeenlinnan Steelers saavat Lipsanen mukaan kantaa ennakkosuosikin paineet, mutta Welhot, Karhut ja SB Vaasa laittanevat kampoihin.

Welhojen budjetti on tälle kaudelle 70 000 euron luokkaa. Liigapaikan vaikutus budjettiin riippuu muun muassa siitä, ryhdytäänkö pelaajille maksamaan pelaamisesta korvausta.

Maaningan Mahtikin punnersi itsensä jatkopeleihin

Myös miesten lentopallon 1-divisioonassa eletään pohjoissavolaisittain kiinnostavaa kevättä, kun kuopiolainen Maaningan Mahti on yhä mukana kamppailussa liiganoususta.

Mahti punnersi itsensä sarjan välieriin voittamalla puolivälierissä Akaa-Volleyn voitoin 3–2. Välieräsarjassa vastaan tulee jo alkusarjasta tuttu KyKy Kyyjärveltä. Runkosarjassa voitot menivät tasan.

Mahti ja KyKy kohtaavat ensimmäisen kerran launtaina Maaningalla ja sunnuntaina sarjan toinen ottelu pelataan Kyyjärvellä. Ottelujen mennessä tasan, Kyyjärvellä pelataan sunnuntaina niin kutsuttu kultainen erä, joka ratkaisee 1-sarjan finaaliin menevän joukkueen. Jo finaalipaikka takaa sen, että joukkue pääsee karsimaan liigapaikasta.

Mahdin päävalmentaja Pasi Seppänen myöntää, että liiganousi vaatisi seuralta organisaation laajentamista tuntuvasti ja esimerkiksi budjetti pitäisi vähintään kolminkertaistaa nykyisestä 40 000–50 000 euron tasosta. Silti kaikkia pelejä lähdetään voittamaan, Seppänen lupaa.

– Kyyjärvi on samantasoinen porukka kuin Akaa-Volley. Runkosarjassa voitettiin kotona ja hävittiin vieraissa. Toki Kyyjärvi on vahvistunut entisestään kauden aikana, Seppänen pohtii.

Entä mahtuisiko Pohjois-Savoon kolme joukkuetta miesten Mestaruusliigaan, kun pääsarjassa pelaavat jo Sampo ja Leka-Volley?

– Jos jokainen porukka hakisi kunnolla menestystä, niin kyllä se haasteellinen tilanne olisi, Seppänen myöntää.