1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti Trumpin linja olisi: verot alas, kidutus käyttöön, täystyrmäys Isisin terroristeille

Republikaanien johtava ehdokas Donald Trump on kuuluisa rääväsuisesta vastustajiensa halventamisesta. Mutta mitä hän lupaa tehdä presidenttinä? Puolustusmenot ylös ja Meksikon rajalle muuri. Kidutus sopii hänelle terroristeiksi epäiltyjä vastaan – ja terroristien perheenjäseniä voitaisiin jopa surmata.

Ulkomaat
Donald Trump puhuu ja osoittaa oikealla kädellään jonnekin kuvaajasta takavasemmalle. Taustalla näkyy Yhdysvaltain lippu.
Donald Trump sanoo, että presidenttinä hän ei epäröisi käyttää valtaoikeuksiaan. Richard Ellis / EPA

Trumpin ohjelmasta ei ole aivan helppoa päästä käsitykseen. Hänen puheissaan on paljon henkilökohtaisia hyökkäyksiä, kansankiihotusta ja rehentelyä. Ideologisesti hän horjuu perinteisten linjojen välissä (siirryt toiseen palveluun), kirjoittaa Los Angeles Times: joitakin ideoita hän lainaa vasemmalta, joitakin oikealta.

Trumpille politiikka näyttää olevan tahdon asia. Hän korostaa, että hänestä tulisi vahva presidentti - hän ei siekailisi käyttää valtaoikeuksiaan. Hän sanoo myös olevansa erinomainen neuvottelija.

Siirtolaispolitiikka: eteläraja kiinni

Yksi Trumpin kampanjoinnin kulmakiviä on laittoman siirtolaisuuden torjunta.

Meksikon rajalle hän on luvannut rakennuttaa ”korkean, kauniin” muurin laitonta siirtolaisuutta estämään. Trump on nimittänyt rajan yli tulevia meksikolaisia huumerikollisiksi ja raiskaajiksi.

Raja-asema Meksikoon.
Trump rakentaisi Meksikon rajalle muurin ja maksattaisi sen meksikolaisilla. Michael Reynolds / EPA

Hintaa tuolle projektille tulisi 10-12 miljardia dollaria. Laskun rakennustöistä hän aikoo lähettää Meksikon viranomaisille.

Trump lähettäisi 11 miljoonaa paperitonta siirtolaista kotimaihinsa. Hän myös lopettaisi käytännön, jonka mukaan paperittomien siirtolaisten Yhdysvalloissa syntyneille lapsille myönnetään kansalaisuus.

Hän on vaatinut muslimien Yhdysvaltoihin muuton väliaikaista kieltämistä. Syyrian pakolaisia hän ei ottaisi maahan.

Lähi-idän politiikka: Isisiä vastaan

Miten Trump sitten hoitaisi Lähi-idän kriisipesäkkeitä?

Hän kannattaa turvavyöhykkeen perustamista Syyrian siviilien suojaksi – mutta sen saisivat maksaa öljyrikkaat Persianlahden valtiot.

Katunäkymä Homsista pommi-iskun jälkeen helmikussa 2016
Trump sanoo, että hän presidenttinä tuhoaisi Isisin pommituskampanjalla. - Katunäkymä Homsin kaupungista helmikuussa 2016. EPA

Trumpin mielestä Syyriassa Yhdysvaltain olisi lyötävä ensin Isis, ja vasta sitten ratkaistava, mitä tehdä Bashar al-Assadin hallinnolle. ”Yksi asia kerrallaan.”

Trump on sanonut tyrmäävänsä terroristijärjestö Isisin nopeasti: hän uhkaa pommittaa järjestön "tuusannuuskaksi". Tämän hän on valmis tekemään yhteistyössä Venäjän kanssa. Hän on valmis pommittamaan öljykenttiä, joilla terroristit rahoittavat toimintaansa.

Israelin ja Palestiinan kysymyksessä Trump sanoo ottavansa puolueettoman rauhanvälittäjän (siirryt toiseen palveluun) roolin, kertoo nettilehti The Intercept. Tämä ei ole miellyttänyt Israelin tukijoita: kilpakumppani Marco Rubio on jopa syyttänyt häntä Israel-vastaiseksi. Uuskonservatiivit epäilevät, että Trumpin johdolla Yhdysvallat luopuisi sotilaallisesti aktiivisesta ulkopolitiikasta, jota esim. George W. Bush noudatti.

Kidutus kuulustelumuotona

Kidutus sopisi Trumpille kuulustelumenetelmäksi. ”Älkää sanoko minulle että se ei toimisi, kyllä kidutus toimii (siirryt toiseen palveluun),” ehdokas Trump on tokaissut, kertoo esim. The Washington Post -lehti. Vesikidutuksen lisäksi hän olisi valmis hyväksymään kovempiakin keinoja.

Ihmisoikeusaktivistit demonstoivat vesikidutusta.
Ihmisoikeusaktivistit matkivat mielenosoituksessaan vesikidutusta. Matthew Cavanaugh / EPA

Onko Trump myössotarikokseen yllyttäjä (siirryt toiseen palveluun), kysyy Huffpost Politics -nettilehti. Trump on sanonut olevansa valmis siihen, että terroristien perheenjäsenet surmattaisiin.

Tosin entinen tiedustelupalvelujen NSA:n ja CIA:n johtaja Michael Hayden on sanonut, että jos presidentti Trump käskisi surmaamaan terroristien perheenjäseniä, Yhdysvaltain asevoimat kieltäytyisi tottelemasta. Hayden sanoo, että vaatimus olisi vastoin kansainvälistä oikeutta.

Talouspolitiikka: veronalennuksia

Niinkuin kaikki republikaaniehdokkaat sitten Ronald Reaganin, myös Donald Trump lupaa verohelpotuksia. Etenkin yritysverotusta hän keventäisi. Lisäksi hän kasvattaisi puolustusmenoja.

Puolueettomien tutkimuslaitosten (Tax Policy Center ja The Tax Foundation) mukaan Trumpin verohelpotukset maksaisivat noin biljoona dollaria vuodessa. Liittovaltion budjettivaje siis kasvaisi tuollaisella summalla.

Tosin Trump on luvannut hankkiutua eroon valtionvelasta, jonka suuruus on nyt noin 19 biljoonaa dollaria. Hän on luvannut talouskasvua, kasvavaa työllisyyttä ja ennen kaikkea, panna kuriin hallinnossa havaitsemansa tuhlauksen. Tarkkoja suunnitelmia näistä hän ei ole kuitenkaan esitellyt.

Puolustuspolitiikka: USA:sta entistä vahvempi

Puolustusvoimista Trump on todennut, että hän kasvattaisi Yhdysvaltain sotilaallista voimaa niin, että ”kukaan ei enää ryhtyisi rettelöimään kanssamme”. Puolustusmenojen kasvattaminen uhkaa kasvattaa Yhdysvaltain valtionvelkaa entisestään.

Hornet-hävittäjä lähdössä lentotukialus USS Carl Vinsonilta.
Trump kasvattaisi puolustusmenoja, mutta vähentäisi sotilaallista läsnäoloa esim. Etelä-Koreassa, Japanissa ja Saksassa. - Hornet-hävittäjä lähdössä lentotukialus USS Carl Vinsonilta.Jim Hollander / EPA

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan Yhdysvaltain valtionvelka nousee vuoteen 2020 mennessä 24 biljoonaan dollariin. Trumpin veronalennukset kasvattaisivat velan 27 biljoonaan – ja siihen päälle tulisi vielä puolustusmenojen lisäys.

Terveydenhuolto-ohjelma: lisää kilpailua

Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen Trump lupaa panna uusiksi. Hän julkisti keskiviikkona oman seitsenkohtaisen ohjelmansa.

Trump kannattaa sairausvakuutusten kilpailuttamista yli osavaltiorajojen sekä myös vakuutusmaksujen verovähennysoikeutta.

Loukkaantunut nainen siirretään sairaalaan.
Trump julkaisi keskiviikkona vaihtoehdon Obaman terveydenhuoltouudistukselle. Justin Lane / EPA

Hän aiemmin kannatti Obaman periaatetta, jonka mukaan sairausvakuutus kuuluu kaikille. Nyt hän on siirtynyt perinteiselle republikaanien linjalle: "Kenenkään ei tarvitse ostaa sairausvakuutusta, ellei niin halua".

Trump toteaa myös, että "paras sosiaaliohjelma on aina ollut työpaikka". Hyvä taloudenpito kaikkiaan vähentää kansalaisten riippuvuutta julkisen puolen terveysohjelmista, sanotaan hänen ohjelmassaan.

Trump on BBC:n ehdokasvertailussa (siirryt toiseen palveluun) abortin vastustaja, mutta hän on silti puhunut myönteisesti perhesuunnittelujärjestö Planned Parenhoodista. Aiemmin urallaan hän on hyväksynyt abortin.

Kauppapolitiikka: tulleilla uhkailua

Entä millaista olisi Trumpin kauppapolitiikka?

Pohjois-Amerikan ja Meksikon vapaakauppasopimuksen Naftan hän lupaa neuvotella uudelleen. ”Joko se korjataan tai hajotamme sen”, Trump on sanonut tyylilleen uskollisena.

Trump on toistuvasti sanonut, että hän vastaisi aggressiivisesti maille, jotka "yrittävät tappaa meidät ulkomaankaupassa". Tällaisiksi maiksi Trump on maininnut Kiinan, Japanin, Meksikon, Etelä-Korean, Vietnamin ja Intian.

Hän on arvostellut Kiinaa valuuttansa manipuloinnista ja Japania devalvoinneista. Trump on sanonut asettavansa rangaistustulleja niiden maiden tuotteille, jotka edistävät omaa vientiään epäreiluin keinoin.

Lue seuraavaksi