Politiikka on vauhtilaji – "Aamulla töihin tullessa ei tiedä, mitä tänään voi tapahtua"

Kajaanilaisella Lyyli Pokelalla on yli 40 vuoden mittainen historia järjestötyön parissa. Pokelalle tärkeitä asioita ovat Kainuu ja sen ihmiset, ja erityisesti lapset ja nuoret ovat etusijalla. Heidät pitäisi Pokelan mielestä ottaa kaikessa toiminnassa paremmin huomioon.

Kainuu
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Lyyli Pokela
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Lyyli Pokela

Lyyli Pokela on ollut mukana järjestötyössä yli 40 vuotta, josta viimeiset 20 vuotta Kainuun keskustan toiminnanjohtajana. Pokela on tunnettu siitä, että hän tuo vahvasti esiin Kainuuta ja kainuulaisuutta. Vaikka Pokela on puhunut kainuulaisista ihmisistä ja asioista pitkään, aihe kiinnostaa edelleen.

– Ihmisiltä saatu palaute lisää uskoa. Kainuussa parasta ovat ihmiset, jotka jaksavat vuodesta toiseen. Vaikka välillä tuntuu, että selkäranka taittuu, siitä huolimatta he jaksavat, kertoo Pokela.

Kainuussa moni asia on hyvin, mutta parannettavaakin riittää. Ensimmäisenä Pokelan mieleen tulee yritystoiminnan kehittäminen.

Politiikassa edetään nopealla sykkeellä, ja aamulla töihin tullessa ei tiedä, mitä tänään voi tapahtua.

Lyyli Pokela

– Pieniä yrityksiä pitäisi saada lisää, jolloin meillä olisi veronmaksajia ja ihmisillä töitä. Kun meillä on työtä, meillä ei ole mitään hätää, täsmentää Pokela.

Pokelalla on nuorisopuolen koulutus, ja ennen toiminnanjohtajana aloittamista hän työskenteli 20 vuotta Vesaisilla. Siksi lapsia koskevat aiheet ovat lähellä Pokelan sydäntä.

– Lasten asioissa on parannettavaa. Heidät tulisi ottaa huomioon ja asettaa etusijalle kaikessa toiminnassa.

Politiikan tekeminen aikaisempaa nopeampaa

Periksiantamaton Kainuun puolestapuhuja näkee politiikan tekemisen vauhdittuneen viime vuosina.

– Politiikassa edetään nopealla sykkeellä, ja aamulla töihin tullessa ei tiedä, mitä tänään voi tapahtua. Koskaan aikaisemmin oman historiani aikana ei ole näin nopeasti eletty eteenpäin. Kainuusta katsottuna olemme kaukana Kehä kolmosesta. Kaikki päätökset eivät miellytä meidän väkeä ja kainuulaisia, mutta silti olemme pysyneet kiinni elämän hengessä, sanoo Pokela.

Maailma etenee nopeasti, ja tietokin kulkee entistä nopeammin. Uusia viestimiskeinoja viestiä tulee jatkuvasti, ja Pokela pysyy niissäkin kiinni.

– Itse käytän sähköpostia, ja joskus käyn vilkaisemassa Facebookissa, mitä maailmalla tapahtuu. Tietysti luen aina päivän lehdet hyvin tarkkaan.

Lyyli Pokela on yksi viidestäkymmenestä kainuulaisesta, jotka valittiin Kajaanin Nuorkauppakamarin yleisöäänestyksessä kaikkien aikojen aktiivisimmiksi kainuulaisiksi. Yle Kajaani esittelee yhden valitun kerran viikossa vuonna 2016.