1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lintu ei halua asuntoonsa erkkereitä ja ristikkoikkunoita

Linnunpöntön pitäisi miellyttää lintua, ei ihmistä. Siksi ei kannata ryhtyä somistamaan pihapiiriä värikkäillä koristeellisilla pöntöillä, vaikka ne olisivat kuinka söpöjä. Lintuharrastajat varoittavat myös muovisista pöntöistä. Ne voivat olla linnunpoikasille surmanloukkuja.

Kotimaan uutiset
Linnunpönttö.
Terhi Pirilä-Porvali / Yle

Kokenut lintuharrastaja Ari Lähteenpää opastaa unohtamaan kaiken hienostelun, kun ryhdytään tekemään tai hankkimaan linnunpönttöjä. Lähteenpään mukaan paras pönttö on tehty höyläämättömästä laudasta ja sen katto on vesivanerista.

– Lautaa ei kannata käsitellä millään suoja-aineilla eikä missään tapauksessa maalata.

Puutarhaliikkeissä ja nettikaupoissa on tarjolla värikkäitä ja koristeellisia pönttöjä, joita markkinoidaan pihan somisteeksi ja "city-linnuille" sopiviksi. Pönttöissä on värikkäitä ovia, ristikkoikkunoita, parvekkeita, erkkereitä.

Ari Lähteenpää tietää, että niin "city-lintujen" kuin muidenkin lintujen silmää miellyttävät ihan toisenlaiset pöntöt. Hän toivoo, että ihmiset katselisivat pönttöjä lintujen silmin.

Kottaraiden pesäpönttönsä suulla.
Jarkko Riikonen / Yle

Muovi on liian liukasta

– Pönttö saa olla vähän krouvin näköinen ja sellainen, että se istuu luontoon, kun se laitetaan puuhun. Mitä enemmän pönttö poikkeaa luonnon omasta maisemasta ja värityksestä, kuten esimerkiksi neonvärinen muovipönttö, niin on helppo kuvitella, että ei se lintu sinne mene.

Neonväriset pöntöt saavat Lähteenpäältä melko jyrkän tuomion ja hän uskoo lintujenkin niitä kavahtavan.

Muovi soveltuu huonosti linnunpöntön materiaaliksi, koska muovi on liukasta eikä myöskään hengitä. Netissä esitellään vinkkejä, miten kestäviä pönttöjä voi tehdä esimerkiksi muovisista viemäriputkista. Pahimmassa tapauksessa muovinen pönttö voi kuitenkin koitua linnunpoikasten kohtaloksi.

– Jos esimerkiksi telkänpöntön tekee muoviputkesta, niin siinä on se vaara, että poikaset eivät pääse pöntöstä ulos, varoittaa Lähteenpää.

Höyläämätön lauta on paras pönttömateriaali juuri siksi, että sen pinta on karhea ja linnunpoikaset pääsevät kiipeämään seinää pitkin ylös.

Lue seuraavaksi