yle.fi-etusivu

Turvasumuttimien myynti kasvanut räjähdysmäisesti – "Markkinointiin ei ole käytetty euroakaan"

Suomen Turvakerroin Oy valmistaa tällä hetkellä turvasumuttimia 2 000 - 2 200 kappaletta vuorokaudessa. Sumuttimien koe-eriä on toimitettu myös Ruotsiin.

Kotimaa
Turvasumutin.
Turvasumutin.Suomen Turvakerroin Oy.

Turvasumuttimien myynti on kasvanut räjähdysmäisesti Suomessa. Yrittäjä Tomi Virén Suomen Turvakerroin Oy:stä kertoo, että turvasumuttimia valmistetaan tällä hetkellä kolmessa vuorossa 2 000-2 200 kappaletta vuorokaudessa.

– Viime syksyyn saakka valmistimme niitä vain 10-50 kappaletta päivässä. Meillä on nyt 15 työntekijää ja homma laajenee koko ajan. Menekki on tullut ihan puskista, kertoo Virén.

Virén kertoo, että Suomeen on tullut 500 uutta turvasumutinten jälleenmyyjää puolen vuoden aikana. Suomen Turvakerroin on ainoa kotimainen turvasumuttimien valmistaja.

Turvasumuttimien tarve on ilmeisesti kasvanut muuallakin kuin pelkästään Suomessa, sillä sumuttimien koe-eriä on toimitettu myös Ruotsiin.

– Markkinointiin ei ole käytetty euroakaan. Juostu on niin paljon kuin vain on ehditty. Joulukinkutkin jäi syömättä, Virén kertoo.

Mutta miksi turvasumuttimia ostetaan nyt niin paljon? Virén on kommenteissaan varovainen, mutta arvelee, että pakolaistilanteella on ollut osuutta asiaan.

– Naiset ovat iso ostajaryhmä, mutta monesti miehet ostavat turvasumuttimia naisille. Ikähaarukka on laaja. Monille riittää jo tieto siitä, että laukussa jotain kättä pidempää jos tulee tiukka tilanne, Virén pohtii ostajakuntaa.

Mitä sumutin sitten saa aikaan? Virén kertoo, että sillä pystyy suihkuttamaan ihmisen kasvoihin mentolia ja vaaleanpunaista väriä sisältävää ainetta.

Tämän jälkeen sumutettu joutuu laittamaan silmät kiinni ja uhrille jää aikaa paeta uhkaavasta tilanteesta.

Väri naamassa myös helpottaa syyllisen löytämistä, sillä se pysyy kasvoilla 3-4 päivää.

Virén kertoo, että myös sumuttimen käyttökoulutukset ovat lisääntyneet. Ihmiset haluavat harjoitella sumuttimen käyttöä ennen mahdollista tositilannetta.

– On olemassa esimerkiksi koulutussumutin, josta tulee pelkkää vettä.