Vältä näitä juomia pitkällä automatkalla – miksi kalja ja kahvi pissattavat?

Alkoholi ja kofeiini ovat diureetteja eli ne lisäävät virtsantuotantoa: pullo olutta tuottaa tuopillisen pissaa. Pitkä hiihtolomamatka saattaa muodostua kaljan ja kahvin kittaajalle kärsimykseksi, jos kuski ei suostu pitämään usein pissataukoja.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Jos pitkällä automatkalla takapenkkiläiset ottavat sixpackit matkajuomaksi per jannu, niin ennen pitkää alkaa varmasti pissataukojen kinuaminen. Jos takapenkillä kiertää viinapullo, niin kannattaa muistaa, että kirkas viina lisää virtsaneritystä suhteessa vielä enemmän.

Lapsille ei kannata juottaa kokista, sillä kolajuomissa on myös kofeiinia, joka pissattaa. Myös kuskin vetämät energiajuomat pissattavat, mutta myös energiapatukat tai kofeiinitabletit lisäävät virtsantuotantoa.

Alkoholi ja kofeiini lisäävät virtsan erittymistä eli ne ovat diureetteja.

Jos ei halua ravata vessassa tai ojanpientareella, kannattaa juoda vettä, maitoa tai vaikka pillimehua – mutta kohtuullisesti, sillä nekin luonnollisesti pissattavat, mutta eivät niin paljon kuin kofeiinia ja alkoholia sisältävät juomat.

Hiilihapot ja sokeri eivät asiantuntijoiden mukaan vaikuta pissahädän määrään. Sokeri tosin lisää virtsan eritystä diabeetikoilla.

Pullo olutta tuottaa tuopillisen pissaa

Munuaiset tuottavat 180 litraa virtsaa vuorokaudessa. Siitä 99 prosenttia imeytyy takaisin verenkiertoon. Ihminen pissaa normaalisti litran pari ja enemmän, jos juo paljon. Ihminen säätelee neste- ja suolotasapainoaan virtsaamalla.

Elimistö tuottaa jokaista nautittua alkoholigrammaa kohden 10 ml virtsaa, kertoo urologian erikoislääkäri Kari Syvänen TYKS:sta.

Eli: yhdessä keskiolutpullossa (0,33 dl) on 12 grammaa alkoholia. Sen nauttiminen tuottaa elimistössä 1,2 desiilitraa ylimääräistä virtsaa juoman sisältämän nesteen lisäksi. Eli yhtä pulloa kohden täytyisi pissata 4,53 dl eli melkein puoli litraa.

Näin ollen kaljan kittaajan tätyy lorotella noin 36 prosenttia enemmän ojan pientareeseen tai huoltoaseman vessaan verrattuna siihen, jos matkalainen joisi vain vettä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Alkoholi vähentää antidiureettihormonin toimintaa – virtsan eritys lisääntyy

Alkoholi vaikuttaa aivolisäkkeen kautta munuaisiin, kertoo nefrologian ylilääkäri  Eero Honkanen Hyksistä.

Aivolisäke tuottaa verenkiertoon vasopressiini-nimistä hormonia (ADH), joka antaa munuaisille käskyn väkevöittää virtsaa eli vähentää sitä. Vasopressiini on antidiureetti ja silloin kun aivolisäke tuottaa sitä enemmän, virtsan eritys vähenee.

Silloin kun antidiureettihormonia erittyy vähemmän, virtsan erittyminen lisääntyy. Alkoholi vähentää vasopressiinin tuotantoa eli silloin virtsan eritys lisääntyy.

Tämän hormonin avulla elimistö pystyy säätelemään nestetasapainoaan eli nesteen määrää. Jos ihminen juo monta litraa vettä, niin aivojen pitäisi vähentää ADH:n erittämistä, jotta ihmistä alkaisi pissattaa ja tämä pääsee eroon ylimääräisestä vedestä.

Jos ollaan autiolla saarella, jossa ei ole vettä ja ihmisen pitää pärjätä pienemmällä nestemäärällä, niin silloin aivolisäke erittää antidiureettia runsaasti eli autiolla saarella olijaa pissattaa vähemmän ja hän säästää nestettä elimistössään, jottei hän kuivu.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kofeiini vilkastuttaa aineenvaihduntaa eli pissattaa

Kofeiini vaikuttaa suoraan munuaisiin, joissa se laimentaa virtsaa eli sitä tulee enemmän. Erikoislääkäri Kari Syvänen kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan kuusi kuppia kahvia vuorokaudessa juovat pissasivat 40 prosenttia enemmän kuin ne, jotka joivat kofeiinitonta juomaa.

Eli kahden desin kahvimukin vedettyään saa lorotella 2,8 desin edestä pöntöllä. Kahden desin suodatinkahvissa on 100 mg kofeiinia.

Cappuccinossa kofeiinia on suunnilleen saman verran kuin suodatinkahvissa. Espresso-kahvi on vahvempaa: 0,3 dl sisältää yhtä paljon kofeiinia kuin kupillinen (1,25 dl) tavallista kahvia.

Myös kofeiinitabletit, energiapatukka ja vaikka suklaa lisäävät virtsan erittymistä, koska niissä on munuaisiin vaikuttavaa, aineenvaihduntaa vilkastuttavaa kofeiinia. Erikoislääkäri Kari Syvänen toteaa, että näin ollen myös kofeiinitabletit lisäävät virtsantuotantoa eli niitäkin nauttivaa pissattaa enemmän.

Asiantuntijoiden mukaan ihminen ei totu kofeiinin ja alkoholin virtsantuotantoa lisäävään vaikutukseen, vaikka nauttisi näitä diureetteja jatkuvasti: kahvi pissattaa aina ja kaljan kittaaja joutuu juoksemaan vessassa normaalia useammin, vaikka kuinka yrittäisi totuttaa elimistöään näihin aineisiin.