1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Miljoonahankkeelle löytymässä rahoittaja – Jyväskylän Hippoksesta Suomen suurin urheilun ja liikunnan keskittymä

Hippoksen urheilu- ja liikuntakeskittymä on etenemässä. Sijoittajat ovat kiinnostuneet 270 miljoonan euron hankkeesta, ja Jyväskylän kaupungilla on jo varteenotettava rahoittajaehdokas.

Kotimaan uutiset
Havainnekuva Hippoksen alueesta
PES-arkkitehdit Oy / Jyväskylän kaupunki

Jyväskylän Hippoksen kehittämisessä ei kainostella. Alueesta halutaan Suomen suurin liikunnan ja urheilun keskittymä. Sisälajien osalta tavoitteena on olla liikuntapaikkojen ykkönen Pohjois-Euroopassa.

Suunnitelmien keskiössä on uusi monitoimiareena: kyse on uudesta jääkiekkoareenasta ja jääurheilulle pyhitetyistä harjoituskentistä, mutta tilat on tarkoitus rakentaa niin, että ne ovat muokattavissa myös muiden lajien käyttöön. Urheilutapahtumien lisäksi areenalla järjestettäisiin konsertteja.

Suunnitelmassa Hippos-halli peruskorjattaisiin ja vanha jäähalli remontoitaisiin uuteen käyttöön. Liikuntapaikkojen kylkeen tulisi liikuntaan ja urheiluun painottuvaa yritystoimintaa ja kauppoja. Kauempaa tulevat voisivat yöpyä alueelle rakennettavassa hotellissa.

Tulossa yksi iso kiinteistörahoittaja

Uusi Hippos on tarkoitus rakentaa pitkälti yksityisellä rahalla. Kokonaisinvestoinnin arvo on 270 miljoonaa euroa, Jyväskylän kaupungin osuus tästä on noin 30 miljoonaa euroa.

– Yksityisten rahoittajien kanssa on käyty keskustelua ja kiinnostusta on kovasti. Ja kun yksityinen raha on kiinnostunut, niin uskomme, että rahoitus järjestyy. Tähdet ovat kohdillaan, kertoo projektipäällikkö Kari Halinen Jyväskylän kaupungilta.

Tähdet ovat kohdillaan.

projektipäällikkö Kari Halinen

Kaupunki on jo löytänyt hankkeen rahoittajaksi yksityisen, kotimaisen sijoittajan, mutta sen enempää sijoittajasta ei vielä kerrota.

Maanantaina Jyväskylän kaupunginhallitus päättää kehitysyhtiön perustamisesta. Yhtiön tehtävänä olisi viedä Hippoksen alueen suunnittelu loppuun ja markkinoida paketti kaupallisille toimijoille.

270 miljoonasta eurosta puolet menisi urheilurakentamiseen ja puolet kaupalliseen rakentamiseen. Tavoitteena on kasvattaa Hippoksen vuotuinen kävijämäärä 1,6 miljoonasta 4,6 miljoonaan.

Havainnekuva Hippokselle suunnitellusta urheilubulevardista.
Suunnitelmissa Hippoksen alueen halki kulkee sporttibulevardi.PES-Arkkitehdit Oy / Jyväskylän kaupunki

Vahvuutena alueen tutkimusosaaminen

Uuden Hippoksen toteutuminen ratkennee viimeistään vuonna 2017. Tuolloin suunnitelmien pitäisi olla valmiit ja vuorossa lopullisen toteuttajan kilpailuttaminen.

Muihin urheilukeskuksiin verrattuna Hippoksen vahvuus on vahva tutkimusosaaminen. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihun laboratoriossa on jo vuosia hiottu maailman parhaita urheilijoita lajista riippumatta, on ollut hiihtäjiä, keihäänheittäjiä, painijoita, ampujia. Tutkimustietoa tuotetaan myös Kihun naapurissa, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.

– Liikunta- ja urheilututkimusta tehdään muuallakin kuin Jyväskylässä, mutta kyllä osaaminen on vahvasti keskittynyt Jyväskylään. Toteutuessaan uusi Hippos yhdistäisi toimijoita entisestään ja voisimme olla kansainvälisesti merkittävä osaamiskeskittymä, toteaa Kihun johtaja Sami Kalaja.

Toinen valtti on kaupungissa toimivat liikunta-alan yritykset, kuten hyvinvointisovelluksia valmistava Firstbeat.

Kaupunki kiinnostunut työpaikoista ja verotuloista

Jyväskylän kaupungille uusi liikunta- ja urheilukeskittymä on houkutteleva useammasta syystä.

Vaikka mitään uutta ei rakennettaisi, Hippoksen alue nielisi lähitulevaisuudessa miljoonia euroja. Kaupungin omistamien kiinteistöjen korjausvelka on mittava. Esimerkiksi monitoimitalon korjausasaste on 80 prosenttia. Kaupunki on laskenut, että vanhojen liikuntapaikkojen ja pysäköintialueen kunnostaminen maksaisi 23–25 miljoonaa euroa.

Hippokselle kaavailtu uusi yritystoiminta tietäisi kaupungille verotuloja. Alueen työpaikkojen arvioidaan tuplaantuvan, mikä toisi kaupungille 6,4 miljoonaa euroa lisää verotuloja. Rakentamisvaiheessa tulot olisivat vielä suuremmat: työllistämisvaikutukseksi on arvioitu 1 940 henkilötyövuotta, mikä tietää kaupungille 17,5 miljoonan euron verotuloja. Valtio nettoaisi rakentamisesta 22 miljoonaa.

Lisäksi Hippoksen alue tulisi nykyistä tehokkaampaan käyttöön. Tällä hetkellä esimerkiksi pysäköintipaikat lohkaisevat alueesta ison osan, tulevaisuudessa autoille olisi oma pysäköintihallinsa.

Ilmakuva Hippoksen alueesta Jyväskylässä.
Hippoksen alua sijaitsee Jyväskylän keskustan tuntumassa, yliopiston ja uimahallin vieressä.Jyväskylän kaupunki

Kari Halista ja Sami Kalajaa haastatteli Tenho Tornberg.

Lue seuraavaksi