1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Suomi

Keski-Suomessa villiä luontoa lähinnä kansallispuistoissa

Villiä luontoa juhlitaan maaliskuussa. Keski-Suomessa villi luonto on käymässä vähiin, suurin syy on lisääntyvä metsien käyttö.

Kaunis metsä muuttuu helposti uhkaavaksi ympäristöksi, kun olinpaikka ei enää olekaan selvillä. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Maaliskuun kolmas on pyhitetty villille luonnolle. Vuodesta 2014 lähtien YK on viettänyt kansainvälistä villin luonnon päivää, jonka tarkoituksena on nostaa esiin maailman kasvi- ja eläinlajien kirjoa.

– Villin luonnon määritelmä on tietysti tulkinnan varainen. Itselleni tulee villistä luonnosta mieleen mahdollisimman luonnontilainen luonto. Ojittamattomat suot, vanhat metsät, puhtaat vedet. Sen pohjalta voisi sanoa, että Keski-Suomessa villi luonto keskittyy kansallispuistoihin, toteaa Keski-Suomen luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja Matti Aalto.

Maakunnassa on neljä kansallispuistoa ja niistä on Aallon mukaan syytä olla ylpeitä.

– Tietysti on syytä olla ylpeä luonnosta, mitä meillä on, mutta ei sitä kyllä kovin paljoa enää ole. Keski-Suomessa metsät on hyödynnetty niin metsätalouteen kuin turvetuotantoon.

Metsien käyttöpaineet ovat lisääntyneet, joten tulevaisuudessa luonnontilaiset metsät voivat vähentyä.

–  Luonto ei suojelematta säily. Jos esimerkiksi metsiä hyödynnetään nykymenolla, niin kyllä niiden säilyminen on epävarmaa, Matti Aalto toteaa.

Aalto kannustaa lähtemään luontoretkelle myös talvella. Käsillä on paras aika lukea metsän eläinten menoa hangelta.

– Ihan tässä just kolme minuuttia sitten näin metsäkauriin jäljet. Havainnot suurpetojen ja hirvieläinten eli metsäkauriin, valkohäntäkauriin, metsäpeuran jäljistä ovat aina hienoja.

Matti Aaltoa haastatteli Marja Hyttinen.