Hiljaisuudesta toivotaan menestystä – elektroniset korvatulpat vaimentavat kaverin kuorsausta

Uudenlaiset korvatulpat haastavat markkinat. Tulpat perustuvat aktiiviseen vastameluteknologiaan ja akustiseen vaimennukseen. Vastamelutulpat vaimentavat matalia taajuuksia, kuten kuorsausta. Oululaisyritys uskoo kansainväliseen läpimurtoon, sillä tilauksia on jo tullut ympäri maailman.

Kuva: Antti Pylväs / Yle

Oululaisen startup-yritys QuietOnin vastameluteknologiaan ja akustiseen vaimennukseen perustuvien langattomien ja ladattavien korvatulppien massatuotanto alkaa keväällä Tallinnassa. Joukkorahoituskampanja osoittautui menestykseksi, ja ennakkotilauksia on tehty 80 maahan.

– Kyllä tässä ehkä laitetaan rimaa koko ajan ylöspäin. Nyt lähdemme hakemaan merkittäviä jälleenmyyntikanavia ja bränditunnettavuutta, sanoo tuotepäällikkö ja idean keksijä Janne Kyllönen.

Tavoitteena päästä nopeasti ja isosti markkinoille

Kyllä me salaa toivoimme että näin tämä voisi mennä.

Janne Kyllönen

Yrityksen vauhti on melkoinen. Se on rynnimässä maailmanmarkkinoille alle vuosi perustamisesta.

– Kyllä me salaa toivoimme, että näin tämä voisi mennä. Mutta että kaikki tapahtuu yhtä aikaa ja tällä vauhdilla! Tuntuu, että kaikki liikkeet ovat positiivisia, ei löydy kilpailijoita ja kaikki kannustavat, Kyllönen iloitsee.

Kyllönen ei kuitenkaan paukuttele henkseleitä, vaan tiedostaa haasteet, joita putkahtelee eteen lähes päivittäin.

– Ei se toki helppoa ole muutaman hengen startupista lähteä valloittamaan globaaleja markkinoita. Nyt meidän pitää hakea osaajia ympärille ja mennä rohkeasti eteenpäin.

Asetettu tavoite on kaukana suomalaisesta vaatimattomuudesta.

– Jatkossa puhutaan QuietOnista, kun puhutaan langattomista vastamelulaitteista.

Halvat kopiot voivat tulla perässä

Kun halvat kopiot tulevat ja tuotteita testataan rinnakkain, me tulemme pärjäämään.

Janne Kyllönen

Perinteisiin korvatulppiin verrattuna vastamelutulpat vaimentavat tehokkaasti myös matalia taajuuksia. Tällaisia taajuuksia tuottavat esimerkiksi liikenne, seinän läpi tunkeutuva musiikki ja kuorsaus. Oululaisyrityksen keksintö on tehdyissä käyttötesteissä saanut positiivista palautetta.

Muita vastaavia ei ole markkinoilla. Jos tuote osoittautuu menestykseksi, kopioita alkaa varmasti ilmaantua.

– Sen takia meille onkin tärkeää päästä mahdollisimman isosti ja nopeasti liikkeelle täyttämään markkinaa. Teemme tuotetta sillä ajatuksella, että kun halvat kopiot tulevat ja tuotteita testataan rinnakkain, me tulemme pärjäämään, Kyllönen kertoo.

Tällä hetkellä markkinoilla on korvien päälle tulevia vastamelukuulokkeita, ja vastameluteknologiaa käyttäviä musiikinkuunteluun tarkoitettuja, korviin asetettavia langallisia kuulokkeita.

Tunne omasta hiljaisesta kuplasta alkoi itää

Idea tuotteesta syntyi, kun Kyllönen työreissulla kokeili vastamelukuulokkeita.

– Kun olin Nokialla töissä, vietin paljon aikaa lentokoneiden ja lentokenttien melussa ja olin jatkuvasti stressissä. Kun kokeilin vastamelukuulokkeita, huomasin miten mukava on se tunne, kun tulee hiljaisuus, semmoinen oma kupla kaiken melun keskelle. 

Tämä ajatus oli mielestäni se, jolla oli eniten potentiaalia.

Janne Kyllönen

Vastamelukuulokkeet jäivät kuitenkin ostamatta, kun Kyllönen koki ne liian isoiksi ja kalliiksi. Asia pulpahti mieleen taas, kun vuosia myöhemmin työt Microsoftilla loppuivat.

– Päätin, että nyt perustan oman firman, ja ruvetaan tekemään jotain hyvää. Tämä ajatus oli mielestäni se, jolla oli eniten potentiaalia. Mietin, että jos laitteen saa tehtyä niin pieneksi, että hiljaisuutta voi käyttää nukkumiseen, se olisi killeri.

Osaava yhteistyökumppani löytyi Nokia-taustaisesta Matti Nisulasta. He valmistivat ensimmäiset prototyypit Oulun yritystakomon laboratoriossa viime vuoden alussa. 

– Vastameluteknologiasta ensimmäiset on patentoitu noin sata vuotta sitten. Se mitä tässä on keksitty ja kehitetty on, että tämä on miniatyrisoitu pieneen tilaan ja haettu paras akku ja tätä signaalin käsittelyä, että saadaan vaimennuskyky pieneen tilaan tuommoisella virrankulutuksella, se on se temppu.