16-vuotias uimarilupaus sukeltaa huikeat 103 metriä – katso video

Pinja Partinen pidättää henkeään lähes kahden minuutin ajan ja sukeltaa 103 metrin matkan. Nuori uimari on tehnyt kilpasukellusharjoituksia vasta joulukuusta saakka. Suomen ennätykseen Partisella on matkaa vain 34 metriä.

urheilu
Pinja Partinen.
Pinja Partisen ennätyssukellus.

Joensuun Uimaseuran Pinja Partinen on sukeltamisen tulevaisuuden lupaus. 16-vuotias uimari teki uuden oman ennätyksensä pituussukelluksessa, 103 metriä.

Oman ennätyksensä Partinen teki ilman sukellusta helpottavaa kaulapainoa ja neopreenipukua. Kilpasukellusharjoituksia Partinen on tehnyt vasta viime joulukuusta alkaen.

– Suurin osa nopeasta kehitystahdista on sen ansiota, että Pinja on rintauimari. Juha Turunen on valmentanut Pinjaa vuosikaudet, Pinjan isä Sami Partinen kertoo.

Pinja itse on hyvin vaatimaton suorituksestaan. Kilpauimari käy harjoituksissa yhdeksän kertaa viikossa ja pitää sukellusta vain harrastuksena.

– En tee metritavoitetta, koska siitä tulee paineita. Jokainen sukelluskerta on erilainen.

Suomen ennätys on 137 metriä. Viime vuonna suomenmestaruuskisojen voittaja sukelsi 106 metriä.

Kilpailujen tulostaso voi romahtaa jännityksen tai pyörtymisen vuoksi. Tästä syystä sukeltaessa on aina oltava turvasukeltaja seuraamassa sukeltajaa.

– On vaikea pysyä rauhallisena, kun jännittää ja sydän hakkaa rinnassa, Sami Partinen kertoo.

Sukellusseurat korostavat turvasukeltajan merkitystä. Vapaasukellusta tule missään olosuhteissa harrastaa yksin.

Rauhoittumista hallin lattialla

Ennen sukellusta rauhoitutaan ja rentoudutaan.

– Ennen pitkiä sukelluksia pötköttelen hallin lattialla 10 minuuttia. Ei puhuta eikä liikuta. Sen jälkeen olen minuutin altaassa ja aloitan sukelluksen, Pinja Partinen kuvailee valmistautumista.

Sukeltaja valmistautuu sukellukseen.
Uimari rentoutumassa ennen sukellusta. Videolla Partisen taidonnäyte räpylöiden kanssa.

Pinjan isä ja äiti ovat molemmat entisiä kilpasukeltajia. Äidin ennätys ilman räpylöitä on 135 metriä ja räpylöiden kanssa 182 metriä.

– Jos vertaa Pinjan äidin vanhaa sukellusta videolta Pinjan sukellukseen, näkee eron siitä, miten paljon vähemmillä liikkeillä hän pääsee etenemään, kun sukelluspaino on mitoitettu oikein, Sami Partinen toteaa.

Oikein painotettuna tekniikkasukelluksissa Pinja jo voi haastaa äitinsä.

Joensuun Uimaseurassa Pinjalle uintia valmentaa Juha Turunen, ja Joensuun Urheilusukeltajissa sukellusta valmentaa Sami Partinen.

Lajin suomenmestaruuskilpailut ovat 1.-3.4.2016.