1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Kovan kännin riipaissut" Voikkaan tehtaan ikoni on vielä 10 vuoden jälkeen merkitty mies – moni työkaveri ei tervehdi vieläkään

UPM:n Voikkaan tehtaan pääluottamusmies Kari Haaraoja oli tehtaan viimeinen työntekijä. Tehtaan lakkautus oli hänelle niin kova pala, että hän jätti ay-liikkeen kokonaan.

Kari Haaraoja on tällä hetkellä sairauslomalla. Kuva: Petri Niemi / Yle

Metsäyhtiö UPM aikoo vähentää Suomesta yli tuhat työpaikkaa. Lisäksi se sulkee kokonaan Voikkaan paperitehtaan Kuusankoskella.

Tämä uutinen päivälleen kymmenen vuotta sitten tarkoitti kokonaisen paperitehtaan kuolemaa.

Kari Haaraoja oli juuri aloittanut Voikkaan tehtaan pääluottamusmiehenä. Työntekijöiden tuska tuli ihon läpi. Tulevaisuutta ei ollut.

Pettymys yhtiön johdon toimiin on tuoreena muistissa vielä vuonna 2016.

– UPM:n johtajat lupasivat meille, että tehdas pelastuu jos saamme säästöohjelman vietyä läpi. Teimme todella töitä sen eteen. Se ei riittänyt. Koko lupaus oli pelkkää huuhaata, Haaraoja tuhahtaa.

Koko kansan känni

Tää on kuolinisku tälle paikkakunnalle. Jos täältä toistatuhatta teollisuustyöpaikkaa häviää pienel aikavälil niin se on äärettömän vaikeeta tällä paikkakunnalla saada enää työtä sillä alalla.

Näin Haaraoja kommentoi uutista Ylelle 8.3.2006. Tuona päivänä hän joutui tilanteeseen, johon kukaan ei ollut häntä valmistellut. Keskelle toimittajalaumaa. Miltä nyt tuntuu?

Siitä on tullut kuittia, että mitä menet tuollaista puhumaan.

Kari Haaraoja

Vastaus MTV:n (siirryt toiseen palveluun) toimittajan mikrofoniin nosti Haaraojan koko kansan tietoisuuteen.

Saattaa olla, että riipaisen kovan kännin tänään.

UPM:n Voikkaan tehtaan pääluottamusmies Kari Haaraoja ennusti kymmenen vuotta sitten kuolemaa pienelle tehdaspaikkakunnalle. Kuva: Juha Huusko / Yle

Känni riipaistiin ja seuraukset kärsittiin, mutta lausunto elää edelleen netissä.

– En ole hirveän tyytyväinen siihen, että se pyörii siellä. Se alkaa olla niin loppuun kulunut juttu.

Haaraoja on saanut vuosien aikana lausunnostaan runsaasti palautetta.

– Siitä on tullut kuittia, että mitä menet tuollaista puhumaan. Menepä itse perkele, kun työnnetään kymmenen mikrofonia suuhun ja kamerat edessä. Ei sitä niin tule harkittua, että mitä siinä sanoo.

Menepä itse perkele, kun työnnetään kymmenen mikrofonia suuhun.

Kari Haaraoja

Mies suomii myös sitä, miten media käytti hänen järkytystään hyväkseen.

– Olisin odottanut, että ammattilaiset olisivat leikanneet pitkästä haastattelusta sen, mikä oli tärkeää.

Voikkaan valot sammuivat vasta 2014

Haaraoja oli Voikkaan tehtaan viimeinen työntekijä. Hän pääsi tehtaan sulkemisen jälkeen UPM:n jälkihoitoryhmään, johon kuului noin 50 työntekijää.

– Purimme koneita, siirsimme tavaroita paikasta toiseen ja lähetimme varaosia yhtiön muihiin yksiköihin.

Jälkihoitoryhmän muu väki pääsi eläkeputkeen vuoden 2012 loppuun mennessä, Haaraojalla työt jatkuivat vuoteen 2014. Hän ei ollut kaikkien tehtaalta irtisanottujen keskuudessa suosittu mies.

– Moni sanoi, että hyvähän teidän on kun saatte jatkaa. Luuletteko, että se oli niin helvetin helppoa katsella niitä tyhjiä halleja siellä? Aina kun sinne meni, oli mielessä että voisihan se asia toisinkin olla.

Luuletteko, että se oli niin helvetin helppoa katsella niitä tyhjiä halleja siellä?

Kari Haaraoja

Jotkut vaihtavat kadun puolta

Tehtaan varjo seuraa Haaraojaa yhä. Monet entiset työkaverit morjestavat kaupungilla ja jäävät jutulle. Sitten on se toinen ääripää.

– He näkevät jotain mielenkiintoista ihan toisaalla, kun kävelevät vastaan. Minulle se on yksi paskanhailee, jos joku on noin pelle. Minulla ei ole kenestäkään negatiivista sanottavaa. Yhdessä ryvettiin se soppa. Toiset pärjäsivät paremmin kuin toiset.

Kuinka entisille työkavereille sitten kävi? Nyt monet ovat jo päässeet eläkkeelle. Osa on perustanut yrityksiä, jotkut pääsivät töihin UPM:n Kuusaanniemen kuorimolle. Haaraoja on yksi heistä.

– Oli pakko nousta jaloilleen. Tuntuu, että aika hyvin porukka on siitä selviytynyt.

Sairauslomalla

Haaraoja seuraa edelleen tiiviisti, mitä metsä- ja paperiteollisuudessa tapahtuu.

– Se on jäänyt takaraivoon. Olen iloinen, että sellu on nyt nousussa ja tuo työpaikkoja. Toivottavasti se ei ole pelkkä piikki, kun Suomeenkin tehdään isoja investointeja.

Ay-tehtävät eivät kuitenkaan enää kiinnosta.

Ay-liikkeellä on pienet vaikutusmahdollisuudet nykyään, se on pelkkää sanelupolitiikkaa.

Kari Haaraoja

– Olen saanut olla rauhassa pitkään, enkä halua olla paikkakunnan julkimo. Ay-liikkeellä on niin pienet vaikutusmahdollisuudet nykyään, se on pelkkää sanelupolitiikkaa. Se ei ole enää samaa hommaa kuin ennen.

Juuri nyt Haaraoja on pitkällä sairauslomalla. Hän on ollut hiljattain jalkaleikkauksessa. Töihin on kova hinku.

– Toivoisin, että pääsen vielä työelämään ja sitten joskus eläkkeelle. Ellei sitä ennen piru korjaa.