Terapeutti: Mykkäkoulu ja mökötys ovat henkistä väkivaltaa

Terapeutti Päivi Niemen mielestä riitoja ei kannata parisuhteessa yrittää kartella – ne pitää riidellä pois alta.

Kotimaa
Päivi Niemi
Kannattaako kumppanin kanssa riitelyä välttää vai voiko riitelystä olla myös hyötyä? Terapeutti Päivi Niemi kertoi rakentavan riitelyn pelisäännöistä.

– Ei riitoja pidä välttää. Niillä on tärkeä tehtävä ihmissuhteissa: niillä rakennetaan aitoja ja sovitaan sääntöjä. Sillä on merkitystä, että miten riidellään, Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Niemi sanoo.

Yhdysvaltalaisen Gottman-instituutin mukaan pariskunnan riitelytavoista voi ennustaa, päätyykö suhde eroon. Instituutti määrittelee neljä erityisen tuhoisaa riitelytyyliä, jotka saattavat viestittää lähestyvästä erosta: dominointi, halveksunta, vaikeneminen ja puolustuskannalle asettuminen. Halveksunta oli tyyleistä tuhoisin.

– Ne ovat kaikki käytöstä, jossa toisen arvoa alennetaan eli asiaa ei edes lähestytä samalta tasolta, jolloin on iso vaara loukata syvästi. Riitely ei saisi olla hylkäävää eikä hyökkäävää, siitä ei hyvää seuraa, Niemi sanoo.

Terapeutin mukaan parisuhteissa riidellään eniten arjen asioista, kuten rahankäytöstä, ajankäytöstä ja tunteista.

Niemi muistuttaa, että rakentavaan riitelyyn kuuluu toisen kuunteleminen. Riitaa ei saa jättää pinnan alle kytemään vaan tunteitakin saa näyttää – kunhan ei hyökkää eikä hylkää.

Niemi korostaa, että anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen ovat lähes tärkeimpiä parisuhteen tunnetaitoja.

– Mykkäkoulu, mököttäminen ja vetäytyminen ovat hylkäämisiä. Niitä ei saa tehdä. Ne ovat henkistä väkivaltaa. Käy vaikka vähäksi aikaa pois ja palaa takaisin, mutta hylkäämisellä ei saa hallita.