Nujakat ja nuuska arkipäivää – järjestyshäiriöt hidastavat kirjastojen kehitystä

Yksittäiset nuorten tempaukset murentavat kirjastojen luottamussuhdetta asiakastaan kohtaan. Viime vuosina kirjastot ovat avanneet oviaan ja laajentaneet palvelujaan houkutellakseen asiakkaita.

Kuva: Yle / Ville Hakonen

Järjestyshäiriöt ovat iso takaisku kirjastojen kehitykselle. Esimerkiksi Tampereella kirjastot ovat kamppailleet vähenevien kävijämäärien kanssa, ja yhtenä vastavetona on laajennettu palvelutarjontaa ja aukioloaikoja.

Kirjastoihin on tullut muun muassa pelihuoneita, joissa äänekkäämpi yhdessäolo on sallittua, ja omatoimikirjastot avaavat ovensa asiakkaille perinteisten aukioloaikojen ulkopuolella

Monet kirjastojen uudistukset perustuvat ennen kaikkea luottamukseen kävijää kohtaan. Etenkin nuorten ja lasten tekemät yksittäiset ylilyönnit ovat aiheuttaneet säröjä kirjastojen ja asiakkaiden väliseen hyvään suhteeseen, kertoo Tampereen kaupungin kirjastopalvelujohtaja Pirkko Lindberg.

Monipuoliset palvelut on monelle syy valita kirjastokseen Tampereen Lielahti. Pääsykokeisiin valmistautuvat tamperelaiset Olli Manninen ja Jesse Ketonen häiriintyvät teinien ääntelystä toisinaan, mutta vaivaksi asti nuorisosta ei ole ollut.

– Kuulokkeet päässä on ihan hyvä olla, vaikka melu onkin aikamoinen.

– Lielahti on yksi parhaista kirjastoista missä olen käynyt. Ainoa on, että melua on enemmän.

"Nuoriso-ongelmat ovat arkipäivää kirjastoissa"

Tampereen kirjastoista eniten ongelmia on tällä hetkellä Lielahdessa. Kirjastopalvelujohtaja Pirkko Lindbergin mukaan Lielahden kirjastossa on menty siihen pisteeseen, että vartija on rauhoittamassa menoa paikalla joka päivä. Myös muissa Tampereen kirjastoissa vartija vierailee säännöllisesti.

Tampereen kirjastoissa on todistettu muun muassa nuorten tappelun nujakoita, nuuskaamista ja yleistä mekastusta.

– Nuoriso-ongelmat ovat arkipäivää kirjastoissa, Lindberg sanoo.

Nuorten ja lasten mekastus kirjastoissa on saanut monet kunnat pohtimaan vaihtoehtoja kirjastojen rauhoittamiseksi. Pyhtäällä on menty äärimmäisyyksiin, kun kunta aikoo kieltää alle 16-vuotiailta pääsyn kirjastoon iltaisin.

Tampereen kirjastopalvelujohtaja ei haluaisi lähteä vastaaviin toimiin. Toistaiseksi lasten ja nuorten kanssa on selvitty vartiointiliikkeen avulla sekä puhumalla.

– Toivon, että yksittäistapaukset eivät aseta ikärajoja kaikkiin kirjastoihin, Lindberg sanoo.