Soldiers of Odin rantautui Mikkeliin – "Poliisi ei missään nimessä kannusta tällaiseen"

Poliisilla on toistaiseksi yksittäisiä havaintoja Soldiers of Odin -ryhmän toiminnasta Mikkelissä. Poliisi ennakoi ryhmän toiminnan jossain määrin laajenevan.

Kotimaa
Soldiers of Odin -takin selkämys.
Minna Aula / Yle

Katupartioryhmä Soldiers of Odin on aloittanut toiminnan myös Mikkelissä. Toistaiseksi ryhmästä on lähinnä satunnaisia yksittäishavaintoja.

– Varsin pienimuotoista se on ollut. Mutta tiedossa on, että kevään aikana heidän toimintansa saattaa laajentua, sanoo Mikkelin poliisilaitoksen ylikomisario Petri Isokuortti.

Isokuortti pitää ryhmän rantautumista Mikkeliin harmillisena eikä usko, että katupartiot tekevät kaupungista turvallisemman paikan. Järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen on Isokuortin mukaan ylipäätään viranomaisten tehtävä.

– Poliisi ei missään tapauksessa kannata etenkään tämän kyseisen järjestön toimintaa. Siellä on taustalla ulkomaalaisvastaisuutta. Kaikenlainen rasismi ja senkaltainen toiminta pitäisi kitkeä pois, Isokuortti sanoo.

Isokuortti kertoo poliisin tuntevan hyvin ryhmän jäsenten taustoja koko maassa, ja ainakin osa on ollut mukana "ulkomaalaisvastaisessa toiminnassa".

– Sellaista skinhead-tyyppistä historiaa siellä on.

Isokuortti korostaa, että sinänsä ei ole mitään lainvastaista siinä, että kävellään porukassa kadulla, mutta ryhmän toimintaa aiotaan silti seurata.

– Katsotaan, miten se lähtee käyntiin, ja varmistetaan, ettei siinä tule minkäänlaisia ylilyöntejä.