1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtava jokisuistojen ruoppaustyömaa luo lintuparatiisin Vaasan lähivesille

Laihianjoen ja Sulvanjoen suistojen ruoppaus luo lintuharrastajan arvion mukaan uuden lintuparatiisin Vaasanseudulle. Happamien sulfaattimaiden ruoppaus koettelee kuitenkin eteläisen kaupunginselän kalakantoja. Jokisuistossa kaivetaan, jotta jokien tulvimista voitaisiin vähentää.

luonto
Laihianjoen ja Sulvanjoen suulla Vaasassa tehdään ruoppauksia tulvariskien pienentämiseksi.
Mirva Ekman / Yle

Neljä kaivinkonetta möyrii tällä hetkellä Laihianjoen/Tuovilanjoen ja Sulvanjoen suistoalueella Vaasan kupeessa.

Suistolle ruopataan kaksi kilometriä pitkät ja pari metriä syvät uomat, jotta vesimassoilla olisi keväällä vapaa reitti purkautua mereen.

Työt suistossa ovat mittavia ja maksavat yli puolitoista miljoonaa euroa. Jokien suistoalue on mataloitunut mm. maankohoamisen myötä.

– Joki tekee omaa työtään ja mataloituminen sekä sitä myöden kasvillisuus lisääntyy ja se saa jokisuut tukkeutumaan, kertoo vesistöjen kunnostusryhmän päällikkö Kim Klemola Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Laihianjoen ja Sulvanjoen suulla Vaasassa tehdään ruoppauksia tulvariskien pienentämiseksi.
Jokiuomaan rupataan 25 metriä leveä ja 2 metriä syvä väylä jokien purkuvesille.Mirva Ekman / Yle

Lintuparatiisi

Hanke on keskellä luonnonsuojelualuetta ja siksi haastava. Ruoppausmassat ovat valtavat. Molempien jokien suistoon tehtävistä uomista nostetaan mutaa yhteensa 115000 kuutiota.

Alue on myös merkittävä lintukosteikko. Sen reunamilla on lintutorneja, joilla käy ahkerasti harrastajia. Kim Klemola ei usko, että 25 metrin levyiset väylät sivulevennyksineen haittaisivat lintujen elämää suistossa.

Myös lintuharrastaja uskoo, että haittaa ei ole. Päinvastoin, läjitysalueista tullee ensi kesäksi lintuparatiisi. Ruoppausmassat ovat märkiä ja houkuttelevat erityisesti kahlaajia apajille.

– Mieletön paikka kahlaajille keväällä. Veikkaan, että lintuharrastajat ramppaavat siellä taukoamatta keväällä etsimässä sinne tulevia harvinaisuuksiakin, sanoo lintuharrastaja Jouni Kannonlahti.

Hänen mukaansa myös alueella pesivien lintujen elintila ja mahdollisuudet paranevat. Kannonlahden mukaan pesivien lintujen kato alueella on ollut iso, koska se on kasvanut niin umpeen.

– Nyt voi tapahtua yllättävän posiitiivinen muutos koko alueella, iloitsee Jouni Kannonlahti.

Mutta kuolevatko kalat?

Maamassat ovat Pohjanmaan rannikolle tyypillisiä happamia sulfaattimaita. Niiden möyriminen tietää yleensä mittavia kalakuolemia vesistössä.

– Omat vaikutuksensa ruoppauksilla varmaan on ja niitä tarkkaillaan. Näytteitä on otettu ennen työn aloittamista, työn aikana ja jälkeen. Lisäksi ruoppausmassat kalkitaan perusteellisesti läjitysalueella, sanoo Kim Klemola ELY-keskuksesta.

Laihianjoen ja Sulvanjoen suulla Vaasassa tehdään ruoppauksia tulvariskien pienentämiseksi.
Viimeisiä satoja metrejä Kaupunginselällä on ryhdytty ruppaamaan.Mirva Ekman / Yle

Tämä talvi hyvä talvi

Oma haasteensa on raskaiden koneiden pysyminen jään päällä. Ruoppausten piti alkaa jo vuonna 2013, mutta silloin jäätä ei tullut tarpeeksi. Tänä vuonna päästiin tosissaan töihin. Tammikuu oli hyvä ja jää kesti jopa 50 tonnia painavaa kaivuria.

Helmikuussa puolestaan tuli lämpökausi ja jäät sulivat, mutta nyt uusi pakkasjakso on mahdollistanut ruoppausten jatkumisen. Laihianjoen/Tuovilanjoen parin kilometrin ruoppausuoma saataneen lähes valmiiksi tänä vuonna. Sulvanjoen töitä jatketaan ensi vuonna.

– Me toivomme, että ihmiset eivät tulisi tänne työmaalle liikkumaan. Se on kaivettu joka puolelta, eikä lumen alta kukaan pysty näkemään, missä kestävää jäätä on ja missä ei, tuumailee ihmisten rohkeudesta tuskaantuneena urakoitsija Yngve Sundström.

Lentokenttä ja moottoritie suojataan

Ruoppaus on ELY-keskuksen suurin tulvasuojelutyömaa tällä haavaa. Sen pitäisi suojella Vaasan lentokenttä ja moottoritie jääpatojen aiheuttamilta tulvilta.

Suojelluksi tulevat samaalla lähialueen pellot ja Vaasa-Seinäjoki -ratakin voi hyötyä ruoppauksesta. Tulvavesien ei pitäisi enää nousta myöskään jokivarsien asutuksen kiusaksi.

Laihianjoen/Tuovilanjoen ja Sulvanjoen ruoppaussuunnitelma valmistui jo 2004. Reilun puolentoista miljoonan euron urakan maksavat valtio, Vaasa, Mustasaari sekä jokien järjestely-yhtiö. Ruoppauksen tulisi olla valmis kesällä 2018.

Lue seuraavaksi