VR:n pääkonttorin muutto Pasilaan viivästyy – päärautatieasemalle olisi ottajia

VR Group siirtää pääkonttorinsa Helsingin päärautatieasemalta Yleisradion Isoon Pajaan Pasilaan vasta ensi vuoden lopussa. Yle säästää, kun aikataulu viivästyy. Eliel Saarisen suunnittelemalla päärautatieasemalla olisi paljon ottajia.

Kotimaa
Yleisradio Iso Paja
Ilkka Kemppinen / Yle

VR:n pääkonttorin muutto Helsingin rautatieasemalta Pasilaan venyy.

– Alkuperäinen muutto- ja remonttiaikataulu osoittautui vähän liian kunnianhimoiseksi. Suunnittelulle ja tilojen remontointiin kannattaa varata kunnon aika, että saadaan kerralla toimivat tilat, VR Groupin yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu kertoo.

VR muuttaa Pasilaan näillä näkymin vasta loppuvuonna 2017.

Vaikka vuokralaisen tulo Isoon Pajaan viivästyy, Yleisradio säästää, koska vastaavasti yleläisten muuttoja pois Isosta Pajasta voidaan myöhentää. Pajasta pois muuttaville ei tarvitse vuokrata väistötiloja niin paljon eikä niin pitkäksi aikaa kuin alun perin suunniteltiin, koska myös Yleisradio ehtii nyt paremmin järjestellä muita tilojaan.

Kiinteistöbisnes ei kuulu Ylen ydintehtäviin, joten yhtiö karsii kiinteistökulujaan. Kun Iso Paja valmistui vuonna 1993, yleläisiä oli lähes 5 000. Nyt Ylessä on töissä vähän yli 3 000 ihmistä.

VR:n pääkonttorista paljon kyselyjä

VR jää Rautatientorin laidalla sijaitsevan nykyisen pääkonttorirakennuksen omistajaksi. VR Groupista ei vielä paljasteta, mitä Helsingin päärautatieasemalle tulee.

– Se on tunnettu ja arvostettu kiinteistö. Kyselyjä on tullut runsaasti. Uutta käyttötarkoitusta etsitään esimerkiksi toimistoista tai hotellista, Lehtipuu suostuu kertomaan.

Helsingin päärautatieaseman on suunnitellut Eliel Saarinen. Rautatiehallituksen toimistotilat eli VR:n nykyinen pääkonttori valmistui vuonna 1909.

Tilojen muutoksia suunnitellaan yhdessä Museoviraston ja Helsingin kaupungin kanssa. Asematoiminta päärautatieasemalla jatkuu.