Maahanmuuttoviraston kokeilu: Turvapaikanhakijoille maksukortit käteisen sijaan

Maksukortin uskotaan tuovan kustannussäästöjä ja vähentävän käteisen rahan käyttöön liittyviä riskejä. Kortilla ei voi maksaa netissä.

Kotimaa
Otto-automaatti
Keijo Salokangas / Yle

Maahanmuuttovirasto on aloittanut kokeilun, jossa turvapaikanhakijat saavat vastaanottorahansa maksukortille. Raha on aiemmin maksettu käteisenä.

Kokeilussa ovat mukana ainakin Helsinki, Vantaa ja Pyhtää.

Maksukortti käy kaupoissa ja sillä voi nostaa rahaa pankkiautomaatista Suomessa. Kortilla ei voi maksaa verkkokaupassa, eikä sillä voi lähettää rahaa Suomen ulkopuolelle.

Suomeen saapuville aikuisille turvapaikanhakijoille myönnetään vastaanottoraha (siirryt toiseen palveluun), jonka perusosa on alimmillaan 59,72 euroa ja korkeimmillaan 314,92 euroa kuukaudessa. Summa laskee alle sadan euron, jos turvapaikanhakija saa ateriat vastaanottokeskuksesta.

Yksin tulleen alaikäisen turvapaikanhakijan käyttöraha on iästä riippuen joko noin 30 tai noin 50 euroa.

Maahanmuuttovirasto haluaa kokeilulla selvittää, mitä riskejä vastaanottorahan maksamiseen sisältyy ja miten maksamista voitaisiin helpottaa.

Pääkaupunkiseudulla kokeilu aloitettiin jo syksyllä. Maahanmuuttoviraston mukaan toistaiseksi näyttää siltä, että vastaanottorahan jakaminen kortilla säästää kustannuksia ja vähentää käteisen rahan käyttöön liittyviä riskejä.

Kortilla pystyi aluksi maksamaan vain kaupassa. Sen käyttöä kuitenkin muutettiin niin, että kortilla voi myös nostaa rahaa, sillä esimerkiksi linja-autoissa ei voi maksaa kortilla.

Maksukortti toimii vain Suomen rajojen sisällä.