Norppa tutuksi askartelemalla – lasten työpajassa syntyy naamareita ja heijastimia

Lapset ja lapsenmieliset ovat Savonlinnassa saaneet perehtyä saimaannorppaan askartelemalla. Juuri nyt on norppien synnyttämisen aika. Metsähallituksen järjestämässä ”Kuutin rotinat" -työpajassa Maakuntamuseolla on askarreltu muun muassa norppanaamareita.

Ukki Pertti Paajanen askartelee viisivuotiaiden kaksosten Mannan ja Nooan kanssa norppanaamareita. Kuva: Pekka Havukainen / Yle

Saimaannorpan pesimäolot ovat nyt melko hyvät ja odotettavissa on kuusikymmentä kuuttia. Ihmislapset vanhempineen ja isovanhempineen ovat päässeet tutustumaan norpan olemukseen askartelemalla naamareita, heijastimia ja väritystehtäviä.

– Täytyyhän tätä syntymisen ihmettä nyt jollakin tavalla juhlistaa. Aikuisille tarjotaan paljon norppatietoutta, mutta myös lapset sitä kaipaavat. Ajattelin, että tämmöiset työpajat, askartelupajat voisi olla ihan hyvä keino. Hyvähän se on tietää minkälaisen aarteen äärellä tässä eletään. Ei kaikilla lapsilla ole sitä mahdollisuutta sanoa, että me eletään samoilla rannoilla saimaannorpan kanssa, toteaa Metsähallituksen suunnittelija Tiina Linsén.

Työpajat hiihtolomaviikoilla

Norppa-askartelu onkin ollut hyvää hiihtolomaohjelmaa niin lapsille kuin vanhemmille ja isovanhemmille.

 –Kyllä, ja tavallaan ohjelmanumero. Kun lapsenlapset hiihtolomalla tänne tulevat, niin tarvitaan aina jotain ohjelmaa, että olisi päivään sisältöä. Sitten voi lapsille tätä luontoa ja siellä olevia asukkaita tavallaan näyttää. Itse muistan 1950-luvulla katselleeni jäillä köllötteleviä norppia, kertoo eläkeläinen ja ukki Pertti Paajanen Savonlinnasta.

Tekemistä ja oppimista on myös Nooalla ja Mannalla.

– Tämä kangas on tosi vaikeata. Piirtäminen oli ihan helppoa, mutta tämä leikkaaminen on vaikeata, aprikoi 5-vuotias Nooa Paajanen.

– Joo, kerrottiin uusia asioita norpasta, mutta en muista mitä. On niitä norppia paljon, muistele kaksoissisko Manna liimatessaan norppanaamariin kuonoa.

”Norpan rotinat” -työpaja onkin ollut monessa mielessä menestys. Ensimmäisellä kerralla lapsia tuli kuutisenkymmentä ja toisella kerralla nelisenkymmentä. Yksi paja on vielä viimeisen hiihtolomaviikon torstaina. Norppatietouskin on mennyt perille.

– No, kyllä se koko ajan paremmin ja paremmin menee. Kyllä norpasta ollaan tosi kiinnostuneita ja innostuneita ja lapset ovat aivan ihana kohderyhmä kyllä, suunnittelija Tiina Linsén myhäilee.