1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Torakat innoittivat tutkijoita kehittämään ihmishenkiä pelastavan robotin

Esimerkiksi maanjäristysten tuhoalueilla voitaisiin pelastaa ihmishenkiä lähettämällä torakkarobottien parvi raunioihin etsimään eloonjääneitä, yhdysvaltalaistutkijat uskovat.

Uutisvideot: Torakat innoittivat tutkijoita kehittämään ihmisihenkiä pelastavan robotin
Uutisvideot: Torakat innoittivat tutkijoita kehittämään ihmisihenkiä pelastavan robotin

Torakat ovat toimineet innoittajina yhdysvaltalaistutkijoille heidän kehittäessään robottia, joka kykenisi ahtaissakin koloissa edeten etsimään eloonjääneitä katastrofialueiden raunioista.

Kalifornian yliopiston Berkeleyn tutkijat ovat tutkineet torakoita selvittääkseen, miten ne pystyvät liikkumaan vikkelästi kokoaankin matalammissa raoissa sekä kestämään vammoitta satoja kertoja painoaan suuremmat iskut.

– Voisi kuvitella, että parhaat muodonmuuttajat olisivat mustekalan, madon tai etanan kaltaisia, mutta tiedämme, että torakat pystyvät kulkemaan tällaisten pienten halkeamien läpi, toteaa yliopiston integratiivisen biologian professori Robert Full.

Tutkijat laittoivat torakat juoksemaan kapeisiin tunneleihin, jotka olivat jopa vain neljänneksen eläimen korkeudesta sekä tulemaan ulos vain joitakin millimetrejä korkeista aukoista.

Tutkimuksessa havaittiin, että torakat pystyvät etenemään lähes täyttä vauhtia läpi alueen, jossa niiden ruumis litistyy puoleen normaalista korkeudestaan. 

Torakoiden mukautuva ruumis myös kestää jopa 900 kertaa painonsa suuruiset iskut.

Torakkarobottikin puristautuu ahtaisiin paikkoihin

Sen ymmärtämiseksi, miten torakat tähän pystyvät, torakoille tehtiin tietokonetomografia. Siinä torakoista ei löytynyt lainkaan kovia osia. Niiden ulkoinen tukiranka koostuu jäykistä, mutta ei liian jäykistä levyistä ja putkista, joita yhdistää kalvo. Ne toimivat tehokkaasti myös puristuksissa, Full toteaa.

Torakoiden inspiroimana tutkijat kehittivät yksinkertaisen ja edullisen robotin CRAM:n, joka muistuttaa torakoita sekä kyvyiltään muovikuorensa ominaisuuksien osalta.

Kämmenen kokoinen torakkarobotin prototyyppi on kyennyt kulkemaan halkeamista, jotka ovat vain puolet sen korkeudesta.

Full toteaa, että maanjäristyspaikalle ensimmäisenä tulevien pelastajien on selvitettävä, onko raunioitunut alue vakaa. Useimpia robotteja ei kuitenkaan pystytä lähettämään raunioihin.

Jos raunioihin lähetettäisiin parvi torakkarobotteja, niiden avulla voitaisiin sekä paikantaa eloonjääneitä että etsiä turvallisia sisäänmenoväyliä pelastustyöntekijöille, tutkija uskoo.