Koe uusi yle.fi

Suomen Pankki: Lyhennysvapaiden loppu voi näkyä kevään osteluissa

Yksityisen kulutuksen pieni kasvu saattaa keväällä hiipua, koska asuntolainojen viime vuonna myönnetyt lyhennysvapaat alkavat olla ohi, arvioi Suomen Pankki.

talous
Suomen Pankki.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomi ei ole merkittävässä suhdannekäänteessä vieläkään, raportoi Suomen Pankki Euro & Talous -artikkelissaan torstaina.

Vienti ei ole virkistynyt, vaikka yksityinen kulutus ja rakentaminen ovatkin hieman piristyneet. Hallituksen säästötavoitteiden toteutuminen häämöttää entistä kauempana, sanoo keskuspankki.

Kokonaistuotanto kasvoi ennakkotietojen valossa viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 0,1 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Koko vuoden bruttokansantuotteen kasvuksi tuli lopulta tarkistusten jälkeen 0,4 prosenttia. Yksityinen kulutus kasvoi 1,3 prosenttia, mutta investoinnit vähenivät liki saman verran vuodesta 2014.

Viennin hentoa kasvua tukee metsäteollisuuden tuotteiden ja kuljetusvälineiden kohentunut kysyntä.

Yksityisen kulutuksen pieni kasvu saattaa keväällä hiipua, koska asuntolainojen viime vuonna myönnetyt lyhennysvapaat alkavat olla ohi, arvioi Suomen Pankki.

Noin vuoden kestänyt hintojen lasku päättyi tammikuussa. Tilastokeskuksen mukaan inflaatio oli tuolloin tasan nolla.

Hyvää kansantaloudessa on se, että työllisyystilannne ei ole enää heikennyt: työttömyysasteen trendi on ollut paikoillaan puolisen vuotta. Pitkäaikaistyöttömyys on kuitenkin kasvussa.

Suomen Pankin mukaan hallituksen pyrkimys miljardin euron säästöihin kuntataloudessa on työläs ja riippuvainen kuntien omista päätöksistä. Siksi Suomen Pankki arvioikin, että säästötavoitteeseen ei päästä.