1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapakasvatus

5 oikeaa vastausta kysymykseen: Näyttääkö peffani isolta tässä?

Vaimo on survoutunut tiukkaan vaatteeseen ja seisoo sovituskopin edessä odottavan näköisenä. Ei hätää, jos vaate istuu kuin valettu. Mutta jos ei, mies on pulassa. Ollako rehellinen vai jotakin muuta? Pakko vastata mutta jokainen varomaton sana voi johtaa räjähdykseen ja mökötykseen. Turha luulla, että ”ihan kiva” riittää.

Kuva: Soile Suvanto / Yle

– Ups, mies parka. Kun nainen kysyy näin hän on itsekin jo sisimmässään ajatellut, että toinen vaate olisi parempi ratkaisu. Mutta hän ei todellakaan halua, että itselle rakas lähimmäinen sanoo suoraan, että sun peffas on ihan kauhistuttavan iso tuossa. Siinä on päivä pilalla, naurahtaa tapakouluttaja Kaarina Suonperä.

Hän (nainen) ei todellakaan halua, että itselle rakas lähimmäinen sanoo suoraan, että sun peffas on ihan kauhistuttavan iso tuossa. Siinä on päivä pilalla.

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä

Tapakouluttaja tarjoaa miehelle pakotietä:

1. Yritä innostaa kumppania kokeilemaan muitakin vaihtoehtoja: ”Sähän katsoit sitä sinistä ja punertavaakin. Meillä ei ole mihinkään kiire, kokeile niitäkin vielä, mä voin hakea sulle. Sovita niitä vielä, jooko?"

2. Vetoa tietämättömyyteesi. ”Hei mitä jos soitettais Mirja mukaan. Se osaa katsoa, se ymmärtää vaatteiden päälle enemmän kuin minä.”

3. Pelaa aikaa. ”Mitä, jos mentäis kahville ja käydään sitten vielä parissa muussakin liikkeessä, jos haluat."

4. Etsi tekosyy. ”Hieno, mutta olisiko mitään muuta väriä? Ai eikö, mä vaan ajattelin, että toi musta tekee sut vähän kalpeaksi.”

5. Jos vaimo haluaa makkarankuorensa, kehu edes väriä. ”Tyylikkään pinkki, vau.”

Raaka rehellisyys ei aina kannata

–- Yleensä kannatan kaikissa asioissa rehellisyyttä mutta tässä on nyt sellainen tilanne, jossa kehotan sanomaan sellaista, joka ei aiheuta riitaa ja pahaa mieltä. Huomennakin pitäisi olla mukava herätä toisen vierestä ja olla toisen kanssa.

Suonperän mielestä fiksuinta olisi jättää mies rauhaan ja ottaa vaateostoksille mukaan ystävätär, joka osaa valita hyvät sanat.

– Säästetään miestä, joka kuumissaan pitää sovituskopin edessä naisen takkia ja käsilaukkua, ei tiedä missä seisoisi tai istuisi, eikä halua joutua raadiksi.