1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Tyly nigerialaisarvio Boko Haramista: Chibokin siepatut tytöt ovat kadonneet lopullisesti

Terroristijärjestön keväällä kaksi vuotta sitten sieppaamia tyttöjä etsitään alueelta, joka on puolet Suomen pinta-alasta.

Mies makaa pöydällä.
Katunäkymiä Lagosista.

Terroristijärjestö Boko Haramin sieppaamien koulutyttöjen perheiden toiveet tyttöjen löytämisestä hiipuvat, kun kuukaudet vaihtuvat vuosiksi. Sieppauksesta on huhtikuussa kulunut kaksi vuotta.

Nigerian entinen presidentti Olusegun Obansanjo arvioi helmikuussa, että tytöt ovat iäksi kadonneet, sillä vastapuolta neuvotteluille ei ole.

Koillis-Nigeriassa ja naapurimaiden rajaseuduilla toimivan järjestön sieppaamista tai jäsenyyteen pakottamista naisista muutama on paennut tai antautunut viranomaisille vapaaehtoisesti. He ovat uhmanneet niskuroinnista seuraavaa varmaa kuolemaa, nälän, ikävän ja kovan kurin vuoksi.

Boko Haramin jäsenet piileskelevät Nigerian rajavyöhykkeen kylissä ja metsissä. Alue, jolta Chibokin tyttöjä etsitään on 157 000 neliökilometriä, noin puolet Suomen pinta-alasta. Myös neuvottelut ovat hankalia.

–  On vaikea tietää, kenen kanssa neuvotella, kun vastapuoli on kasvoton, selvittää lagosilainen toimittaja Kingsley Igwe.

Igwen mukaan yhteydenottoja on kyllä ollut, mutta koskaan ei voi olla varma, ovatko neuvottelijat todella Boko Haramin jäseniä.

 tietävät, mutta he eivät puhu, Igwe toteaa.

Etsintäkuulutusjulisteet muistuttavat Boko Haramin uhasta Nigerian kaupallisen keskuksen Lagosin katukuvassa. Järjestö ei ole neljään vuoteen tehnyt iskuja suurkaupungeissa. Julisteessa keskellä ryhmän johtaja Abubakar Shekau. Kuva: Erja Tuomaala / Yle

Maidugurin lasten viattomuus tuhottu – koulut kiinni vuosia

Muun muassa uutistoimisto Reutersille työskennellyt Igwe on käynyt alueella säännöllisesti, viimeksi vuoden lopulla. Hän luonnehtii koillista Nigeriaa sotatantereeksi.

– Bornossa ja Adawamassa vallitsee käsittämätön kaaos, Igwe kertoo.

Igwen mukaan armeija koettaa lisätä yhteistyötä paikallisten asukkaiden kanssa Boko Haramin jäsenten tunnistamiseksi. Tämä on kuitenkin vaikeaa, sillä luopioudesta rangaistaan usein kuolemalla.

– Olen nähnyt, miten lapsia pyydetään tappamaan vanhempansa. Kun alle kymmenvuotiailta kysyy, eikö äidin surmaaminen tunnu pahalta, he pudistavat päätään. Tunteet on tapettu iäksi, Kingsley Igwe sanoo. Oman maan lasten kohtalo hiljentää kokeneen sotareportterinkin.

Boko Haramin hallitsemilla alueilla useaan otteeseen vieraillut toimittaja Kingsley Igwe seuraa koillisen Nigerian uutisia erittäin huolestuneena. Kuva: Erja Tuomaala / Yle

Lähes 900 koulua on suljettu Boko Haramin uhan takia. Järjestö ei salli kouluopetusta islamin tiukkaa tulkintaa lukuunottamatta. Uhreiksi kelpaavat myös uskonveljet.

– Boko Haramin jäsenet ovat islamin toisinajattelijoita, he pitävät itseään kunnon muslimeina. Kelvottomia muslimeita voi huoletta surmata, Igwe selittää.

Boko Haram on heikentynyt mutta ei lyöty

Presidentti Mohammadu Buhari on aloittanut kampanjan Boko Haramin jäseniä vastaan.

Koillis-Nigeriaan on lähetetty lisäjoukkoja ja sotilaiden aseistusta on vahvistettu. Boko Haramin huoltokuljetuksia yritetään katkaista. Paikallisia upseereita on nimitetty etsintäoperaatioiden johtoon ja joukkojen paikoin olematonta taistelumoraalia on yritetty kohentaa asevarustuksen lisäksi paremmalla palkalla.

Tuloksiakin on saatu aikaan, vahvimmimllaan Boko Haram piti hallussaan 18 paikallista hallintoaluetta ja kalilfaatti oli jo perustettu. Nyt armeija on vallannut kyliä takaisin ja  ajanut joukkioita rajaseudun metsiin.

– Bornon ja Adawaman alueet isompia kuin monet Länsi-Afrikan valtiot. Niitä on mahdoton miehittää ja hallita sotilaallisesti. Neuvottelujen tie on ainoa oikea, jos vastapuoli olisi selvillä ja halukas neuvottelemaan, Igwe sanoo.

Sotilaalllisesti  heikentynyt Boko Haram on ottanut iskujensa kohteiksi pakolaisleirit ja muut niin sanotut pehmeät kohteet. Naisten käyttö itsemurhapommituksissa on lisääntynyt.

Sissipartioita  ei pääse pakoon

Aiemmin Boko Haram liikkui näyttävissä moottoripyöräkulkuiessa ja ajoneuvosaattueissa.

– Kyläläiset tiesivät tulosta ja kenties ehtivät pakoon. Nyt sissit tekevät pieniä täsmäiskuja. Polttopulloilta ei ehdi pakoon, Igwe kertoo.

Jos Nigeria saa Boko Haramin ajetuksi alueeltaan, pelkona on järjestön vahvistuminen naapurimaissa. Alueellista yhteistyötä on lisätty Tsadin, Nigerin ja Kamerunin kanssa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Maansuru ei hellitä

Kingsley Igwe on itsekin pienten lasten isä. Vaikka Nigeriassa on nähty verenvuodatusta ja sisäisiä konflikteja ja vallankaappauksia, ovat Chibokin tapahtumat tämän valtion väkivaltaisessa historiassa julma poikkeus. Koko maa oli shokissa.

 – Se oli kansakunnan tuskaa, suurta kipua. Tytöt säilyvät mielessämme, tuska ei hellitä.