1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eturauhassyöpä iskee miehuuden ytimeen – valokuvanäyttely antaa sairaudelle kasvot

Oulun kaupunginkirjastossa on esillä muotokuvanäyttely 12 miestä. Näyttely antaa kasvot Suomen yleisimmälle miesten syövälle, eturauhassyövälle. Pohjois-Suomen syöpäyhdistyksen eturauhassyöpäpotilaiden tukihenkilö Osmo Lassi vaikuttui näyttelystä.

Valokuvaaja Juha Törmälän kuvissa on kaksitoista eri-ikäistä eturauhassyövän sairastanutta miestä. Kuvattavat kertoivat myös jokainen oman tarinansa, jonka voi lukea näyttelyn yhteydessä.

Myös Osmo Lassi tietää miltä tuntuu kuulla sairastavansa eturauhassyöpää. Kun sairaus iski Lassille, läsnä oli koko elämän ja tunteiden kirjo.

– Se on kova paikka. Kyllä siinä kuolema tulee ensimmäisenä mieleen, varsinkin minun tapauksessa. Vaimo sai kolmen keskenmenon jälkeen jouluaattona positiivisen raskaustestin ja tammikuussa minulla todettiin eturauhassyöpä.

Osmo Lassi leikattiin maaliskuussa.

– Oli iloa ja surua. Nyt kaikki on hyvin kun kaksitoista vuotta on mennyt radikaalileikkauksesta.

Vertaistukea on tarjolla

Nyt Osmo Lassi on Pohjois-Suomen syöpäyhdistyksen tukihenkilö. Tukiryhmässä keskustellaan paljon elämän asioista yleensä, mutta muun

Europarlamentaarikko Nils Torvalds on yksi kuvatuista miehistä. Kuva: Juha Törmälä

muassa siitä mikä eturauhassyövässä miehiä huolettaa ja pelottaa. Jotkut miehet käyvät tapaamisessa jo ennen diagnoosia.

Sairastuneen ajatuksissa on monenlaisia asioita, kuten selviytyminen, kuoleman pelko ja onko syöpä ehtinyt levitä.

– Vertaisryhmässä jaamme kokemuksia. Emme ole lääkäreitä, emme voi siinä mielessä auttaa, mutta voimme kertoa oman kokemuksen. Toivoa on aina.

Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä, vuosittain todetaan 4700 tapausta. Noin 2–5 prosenttiin eturauhassyövistä näyttäisi liittyvän perimä. Tärkein riskitekijä on ikä.

Eturauhassyöpää ei nykytiedon mukaan voida ehkäistä elintapoihin vaikuttamalla, mutta ravinnon merkityksestä tulee koko ajan enemmän tietoa. Myös vertaisryhmässä hyvästä ravinnosta huolehtiminen on ollut puheenaiheena, kertoo Pohjois-Suomen syöpäyhdistyksen tukihenkilö Osmo Lassi.

– Elintavat ja ruokailutottumukset, terveellinen ravinto on tärkeää. Suomessa syödään paljon punaista lihaa ja muutenkin ruokailutottumukset Suomessa eivät ole ehkä ihan parhaalla tolalla kun vertaa ulkomaille, jossa eturauhassyöpää on vähemmän.

Seksielämä muuttuu

Eturauhassyöpä iskee miehuuden ytimeen. Juha Törmälän valokuvanäyttelyn tarinoistakin käy ilmi, että seksuaalisuuden muuttuminen on taudin kohdalla yksi suurista kysymyksistä.

Vaimo sai kolmen keskenmenon jälkeen jouluaattona positiivisen raskaustestin ja tammikuussa minulla todettiin eturauhassyöpä.

Osmo Lassi

– Joku näyttelyn miehistä sanoo, että hoitomuotoa valitessa hän ei halunnut mennä radikaalileikkaukseen vaan valitsi sädehoidon. Erektiokyvyn säilyminen ja seksuaalisuus olivat hänelle tärkeitä, niin kuin se on monille miehille ja myös puolisoille.

Radikaalileikkaus on usein radikaali muutos myös erektiolle.

– Joillakin tähän voi auttaa erektiolääkkeet ja yksi varma konsti on pistoshoito, mutta eihän se varmaankaan enää sitä samaa ole kuin mitä se normaalisti on.

Puolison tuki on tärkeää

Osmo Lassi kertoo kuinka puolison tuen merkitys tulee tukiryhmien keskusteluissa usein esille. Puolison olisi hyvä lähteä lääkäriin mukaan jo heti alussa. Sairaudesta kuuleminen voi olla niin järkyttävä tilanne, että potilaalta asioita voi mennä usein ohi, eikä kaikkia kysymyksiä nouse heti mieleen.

– Olisi myös hyvä laittaa ihan paperille ylös, että mitä aikoo kysyä.

Eturauhassyövän iskettyä miehen ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin. Oulussa eturauhassyöpäpotilaiden vertaistukiryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa, joka kuukauden viimeinen torstai. Tukihenkilö Osmo Lassi toivottaa asiasta kiinnostuneet tervetulleeksi Pohjois-Suomen syöpäyhdistyksen tiloihin tapaamisiin.