1. yle.fi
  2. Uutiset

Vasemmistoliitto: Metsähallitusta ei pidä yhtiöittää

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vastustaa Metsähallituksen metsätalouden yhtiöittämistä. Vasemmistoliittolaisten mukaan yhtiöittämiselle ja käsittelyn kiireelle ei löydy perusteluita.

Vasemmistoliitto
Kova pakkanen vaatii puun taimilta sietokykyä.
Lapissa puu kasvaa ankarissa oloissa. Erityisesti nuorilta taimilta se vaatii sietokykyä.Jorma Korhonen / Yle

Vasemmistoliiton mielestä Metsähallitusta koskeva lainsäädäntö voidaan uusia rauhassa valmistellen. Sen kansanedustajat ovat esittäneet lain hylkäämistä ympäristö- ja talousvaliokunnissa. Tällä hetkellä laki on käsittelyssä maa- ja metsätalousvaliokunnassa.

Ongelmallisinta lakiesityksessä vasemmistoliiton mukaan on metsätalousliiketoiminnan järjestäminen osakeyhtiöksi.

– Kansallisomaisuutemme ei ole kaupan. Yhtiöittämiselle ei ole mitään EU:sta tulevaa pakkoa, eivätkä muut maat ole tekemässä vastaavia ratkaisuita. Metsähallitus ei kilpaile puumarkkinoilla, vaan ainoastaan suunnittelee maankäyttöä ja metsätaloutta valtion mailla. Kaikki metsänhoitotoimet on jo kilpailutettu. Valtio saa suunnitella oman omaisuutensa käyttöä, ryhmä perustelee tiedotteessa.

Metsähallituslain uudistusta vastustavan nettiadressin on allekirjoittanut muutamassa päivässä jo 85 000 ihmistä.

Vasemmistoliiton mukaan lain uudistamisen kiire on keinotekoisesti synnytetty.

– Hallituksen mukaan lain uudistamisella on kiire, sillä ensi kuussa astuu voimaan EU:n hankintadirektiivi. Esityksen mukaan perustettavan osakeyhtiön ja valtion välinen käyttöoikeussopimus valtion maihin pitää tehdä ennen kuin direktiivi astuu voimaan. Oman omaisuuden käyttö ei kuulu hankintadirektiivin piiriin. Suomen pitäisi ottaa päätökset omiin käsiin, eikä mennä niin usein EU:n selän taakse piiloon, ryhmä kirjoittaa tiedotteessaan.

Vasemmistoliitto esittää osakeyhtiön sijaan muita keinoja kilpailuneutraliteetin takaamiseksi.

– Muutos voitaisiin tehdä lakeja ja asetuksia säätämällä, tekemällä metsätalousliiketoiminnasta itsenäinen julkisoikeudellinen laitos tai muodostamalla Yle-tyyppinen erityisyhtiö. Kaikki nämä vaihtoehdot olisivat yhtiöittämistä parempia ja mahdollisia toteuttaa.

Lue seuraavaksi