Vihapuhe ja someraivo eivät saa muuttua teoiksi – oikeusministeri Lindström perää tavallisten ihmisten vastuuta

Suomalaisten maltillisen enemmistön pitäisi oikeusministeri Jari Lindströmin mielestä viedä julkinen keskustelu oikeille urille ja puuttua kiusaamiseen.

politiikka
Jari Lindström
Yle

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) on huolissaan sosiaalisessa mediassa lisääntyneen vihapuheen vaikutuksesta arjen käyttäytymiseen. Sosiaalisen median aggressiivisia toimintamalleja voidaan Lindströmin mukaan ottaa käyttöön myös elävässä elämässä, esimerkiksi joukkoliikenteessä.

– Käyttäydytään sitten siellä samalla tavalla, että minulla on jotenkin oikeus tehdä näin. Pitää kerta kaikkiaan sanoa, että se ei käy.

Esimerkiksi pienten lasten päälle sylkeminen ei Lindströmin mielestä ole oikein eikä kuulu suomalaiseen elämäntapaan.

Pitää kerta kaikkiaan sanoa, että se ei käy.

Jari Lindström

Lindström katsoo, että politikoilla on oma vastuuunsa ja heidän pitäisi näyttää hyvää esimerkkiä.

Hän arvioi, että lainsäädäntöä enemmän vaikutusta on ihmisten asenteilla. Hän vaatiikin tavallisia suomalaisia toimimaan.

Suuri hiljainen enemmistö, se on ratkaisevassa roolissa.

Jari Lindström

Sosiaalisen median vihapuheeseen tai kiusaamiseen pitää Lindströmin mielestä uskaltaa puuttua, vaikka se ei ole helppoa.

Keskustelu vietävä oikeille urille

Keskustelusta, jota käyvät vain ääripäät, ei Lindströmin mielestä seuraa hyvää.

– Aina kun mennään ääriainesten keskusteluun, niin se ei johda mihinkään muuhun kuin riitelyyn. Enemmistön, joka on maltillista ja pystyy kiihkottomasti keskustelemaan, sen tehtävä on viedä keskustelu oikeille urilleen.

En minä pysty sanomaan, että onko joku ihminen rasisti tai suvakki.

Jari Lindström

– Suuri hiljainen enemmistö, joka näkee molemmat puolet, se on ratkaisevassa roolissa. Sen on aika sanoa, mikä käy ja mikä ei käy.

Keskustelun ääripäiden nimeäminen on Lindströmistä vaikeaa.

– Siellä puhutaan rasisteista ja suvakeista. En minä pysty sanomaan, että onko joku ihminen rasisti tai suvakki. Olen väärä väärä henkilö määrittelemään, kuka on suvakki.

Lindström otti vastaan oikeusministeriön teettämään selvityksen vihapuheesta ja häirinnästä torstaina.