Koe uusi yle.fi

Onko hangella mennyt orava vai kärppä? Riistakolmiolaskennassa opit tunnistamaan lumijälkiä

Ainakin osa riistanhoitoyhdistyksistä toivottaa laskentoihin mukaan muutkin kuin metsästäjät.

luonto
Näädän jäljet hangella.
Näädän jäljet hangella.Yle / Timo Ikonen

Tulevana viikonloppuna kaikkien luonnosta ja hiihtämisestä kiinnostuneiden on mahdollisuus lähteä vapaaehtoisena mukaan riistakolmiolaskentoihin.

Kahdesti vuodessa tehtävä riistakolmiolaskenta on vapaaehtoisten harteilla, mutta ainakin Keminmaan riistanhoitoyhdistyksessä mukaan toivotaan muitakin kuin metsästäjiä.

– Partiolaiset, suunnistajat, hiihtäjät ja kaikki luonnonystävät mukaan vaan. Samalla oppii luonnostakin, ja takaan, että reissun jälkeen jokainen erottaa kärpän ja oravan jäljet toisistaan, kannustaa riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Juha Mäkimartti.

Laskentalinjat kierretään kaksi kertaa vuodessa. Kevättalvella kirjataan ylös nisäkkäiden lumijäljet ja kesällä lasketaan metsäkanalinnut.

– Tällä hetkellä hirven on hankala liikkua metsässä, kun lunta on paljon. Lumen alla on kuitenkin kantava hankikerros, joten suksella liikkuville olosuhteet ovat loistavat eikä tässä tarvitse olla mikään huippukuntoinen hiihtäjä, maalailee Mäkimartti.

Vapaaehtoisten harteilla

Lapissa laskennassa on 150 kolmiota, kun koko maassa niitä on lähes 2000. Riistakeskuksen arvion mukaan urakassa on mukana tuhansia metsästäjiä.

– Meillä maastoon on lähdössä lähes sata vapaaehtoista. Maastossa liikutaan suksilla ja kelkoilla, luonnehtii Mäkimartti.

Keminmaassa lasketaan samalla kunnan hirvitiheys, sillä lentolaskennan tulokseen paikallisessa riistanhoitoyhdistyksessä ei luoteta. Maastolaskenta on tehty jo useana vuonna peräkkäin.

– Hirvien talvehtimisalueet ovat metsästäjien tiedossa, joten niille osataan mennä suoraan. Meillä metsät ovat kuusivaltaisia, joten hirviä ei ole helppo nähdä lentokoneesta tai helikopterista, perustelee Mäkimartti.

Riistakolmiolaskennasta kertyneet tiedot ilmoitetaan nykyään jo sähköisesti ja tulokset ovat nähtävillä netissä. Mäkimartin mukaan tämä on selvä parannus entiseen tapaan, sillä nyt omia tuloksia voi vertailla kätevästi naapurikunnassa tehtyyn laskentaan ja ne ovat kenen tahansa palveluun kirjautuneen selattavissa.