1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Lappilainen surffilauta kehittyi Espanjan aalloilta puuterilumelle

Arktisiin olosuhteisiin sopiva lainelauta on siteetön lumilauta, joka vie laskijan takamaastoihin puhtaan lumen äärelle.

urheilu
Lapista löytyy surffattavaa. Kuva on Luostolta.
Surffilaudan muotoisella siteettömällä laudalla lasketaan puuterilumella. Maija-Liisa Juntti

Rovaniemeläinen suunnittelu- ja muotoiluyritys Treeform Oy valmistaa lautoja puuterilumisurffaukseen. Pitkän tuotekehittelyn tuloksena syntynyt ILAHU on skeittausta, lumilautailua ja surffausta harrastaneiden muotoilija Maxim Narbroughn ja puuseppä Jan Leutolan näkemys arktisiin olosuhteisiin sopivasta lainelaudasta.

Teemme enemmän surffilautoja kuin lumilautoja.

Puuseppä Jan Leutola

– Skeittauksestahan kaikki alkoi, hienopuuseppä Jan Leutola kertoo Rovaniemen verstaalla.

Teininä aloitettu skeittausharrastus johti Lapissa lumilautailuun ja myöhemmin Leutola muutti vaimonsa kanssa Espanjaan, jossa lautalajien joukkoon tuli surffaus.

– Siellä vierähti kymmenen vuotta. Asuttiin Cádizin maakunnassa, ihan Trafalgarinniemen juurella, eikä siellä ollut paljon muuta vaihtoehtoa kuin surffata.

Espanjan laineilta Lapin lumille

Espanjassa Jan Leutola tutustui paikallisiin laudantekijöihin ja oppi lainelaudan valmistuksesta. Jan asui vaimonsa kanssa pitkään pakettiautossa, mutta ensimmäisen lapsen myötä pariskunta asettui aloilleen ja Jan perusti Espanjaan puusepän liikkeen.

Puuseppä Jan Leutola, Treeform Oy, Rovaniemi
Jan Leutola Rovaniemen verstaalla. Lautarivistö kertoo ILAHU-laudan kehitysvaiheista. Kuvassa oikealla ensimmäinen malli, joka valmistui kolme vuotta sitten.Maija-Liisa Juntti / Yle

– Mulla on paljon ystäviä, jotka tekevät lautoja ja heidän kauttaan syntyi osittain tämä meidän ILAHU-snowsurffi juttukin. Paljon ammennetaan sieltä surffipuolelta ja surffimuotoilusta. Me tehdään enemmän surffilautoja kuin lumilautoja.

Ensimmäiset ILAHU-laudat Leutola tosin valmisti alamäkiskeittaukseen 90-luvun lopulla.

– Lakselin Atson kanssa kanssa protoiltiin lonkkarimalleja. Nimikin taisi jäädä ihan Piirpaukkeen Ilahu illalla -levystä. Oli niin ilahduttavia välineitä, Leutola nauraa.

ILAHU-nimellä alettiin myöhemmin valmistaa lumisurffeja, koska siinä oli Leutolan mielestä mukava "aloha-klangi". Suomenkielisessä sanassa soi Hawaijin tuuli.

Ekologisempaa lumilautailua

Lumisurffilaudan idea kaivettiin pöytälaatikosta, kun Leutola tapasi muotoilija Maxim Narbroughn ja miehet perustivat Napapiirille mm. huonekaluja valmistavan Treeform Oy:n. Kolme vuotta sitten tekijät pääsivät testaamaan ensimmäistä ILAHU-lautaa.

– Se oli liian pyöreä ja liian lyhyt. Hyvin pian alkoi löytyä parametrit, minkälainen sen pitäisi olla, että se toimii tietyllä tavalla.

– Surffilaudan muoto aiheuttaa lautaan tietynlaisen käyttäytymisen ja nosteen. Sitä haettiin, jotta lauta alkaisi nopeasti plaanaamaan lumen pinnalla, jolloin laudasta tulee tosi herkkä ja se kääntyy erilailla kuin lumilauta.

Lapin mäet sopivat hyvin lumisurffaukseen. Kuva on otettu helmikuussa Luostolla.
Lumisurffi eli siteetön lumilauta vie laskijan takamaastoihin, pois keskusten hälinästä. Maija-Liisa Juntti

ILAHU-lumisurffilaudat valmistetaan alusta loppuun saakka Suomessa. Materiaalina on kotimainen koivu ja lopullisen muotonsa lauta saa lappilaisyrityksen verstaalla Rovaniemen Mäntyvaarassa. Lauta on kehitetty puuterilumella laskemiseen, eikä siinä ole kantteja.

Se alkukantainen meininki ja yksinkertaisuus on se kiinnostava ja toimiva juttu.

– Halusimme lähteä kokonaan eri suuntaan kuin lumilaudan valmistuksessa. Emme käytä epoksihartseja, lasikuituja, emmekä P-Texiä. Halusimme korvata perinteiset laudanvalmistuksessa käytettävät materiaalit.

Lappilaisen lumisurffilaudan tuotekehitys jatkuu edelleen. Haaveissa on saada Maximin kehittämä biokomposiitti-materiaali sellaiseen muotoon, että sitä voitaisiin hyödyntää lumisurffin pohjamateriaalina.

– Se on käsityönä vielä aika työläs ja kallis valmistaa, mutta pyrkimys on kohti puhtaampaa ja voiteetonta lumilautailua. Sen (biokomposiittipohjan) etuna on ollut, ettei sitä tarvitse voidella, Leutola kertoo.

Vapaus ja hiljaisuus perinteisen laskettelun vastapainoksi

Lumisurffilla pääsee askeleen lähemmäs laskettelun ja lumilautailun juuria. Jo muinaisten lappilaisten tiedetään kulkeneen metsästysreissuilla laudan tapaisella leveällä suksella.

– Tässä mennään varmaan muutama tuhat vuosi taakse päin johonkin Polyneesiaan saakka, Leutola nauraa ja viittaa surffauksen syntymaille.

– Tietyllä tapaa se jonkinlainen primitiivinen, alkukantainen meininki ja se yksinkertaisuus on se kiinnostava ja toimiva juttu.

Luonto on tärkeä osa lajia, jonka harrastaminen vie laskijan takamaastoihin, pois keskusten hälinästä.

– Laskeminenhan on murto-osa päivästä, kun oletetaan, että lähdetään tuonne takamaastoon päivää viettämään. Suurin osa taitaa olla lumikenkäilyä ja viihtymistä luonnossa ja hiljaisuudessa. Välillä voi kuunnella vaan tuulen suhinaa ja katella kauniita maisemia samalla, kun nousee. Kyllä se on iso osa tätä lajia, Leutola sanoo.

Lue seuraavaksi