Pappa-Laaninen väistyy digi-kepulaisten tieltä

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen sanoo lähtönsä tärkeimmäksi syyksi innostuksen kadottamisen. Hän siteeraa amerikkalaista blueskitaristi B.B.Kingiä: "The thrill has gone" - enää ei säväytä.

politiikka
Timo Laaninen
Timo LaaninenAOP

Timo Laaninen laski torstaina joutuvansa kommentoimaan Ylen puoluekannatuskyselyn tuloksia vielä kolme kertaa, ennen kesäkuun puoluekokousta. Helmikuun lukemat näyttivät pientä laskua, mutta mies oli tyytyväinen:

– Juhlista kannattaa lähteä, kun vielä on hauskaa. Toisessa gallupissa olimme vähän aikaa sitten suurin puolue.

Laaninen perustelee lähtönsä ajankohtaa tulossa olevalla vaalisumalla. Kahden seuraavan vuoden aikana järjestetään kunnallisvaalit ja presidentinvaalit, ehkä maakuntavaalitkin. Tulevan puoluesihteerin tulikoe, eduskuntavaalit, koittaa kolmen vuoden päästä.

– Pitää olla riittävästi aikaa vaalikampanjoiden valmisteluun, Laaninen perustelee.

"Intohimo on mennyt"

Laaninen pitää tärkeimpänä syynä väistymiseen intohimon haalistumista politiikan tekemiseen.

– Sisäinen intohimon määrä suhteessa velvollisuuden tunteeseen on kutistunut liian pieneksi. Pelkällä velvollisuuden tunteella ei tätä hommaa tehdä.

Laaninen tiivistää tuntemuksensa amerikkalaisen blueskitaristin kappaleeseen "The thrill is gone", politiikan teko ei enää säväytä.

– Täytän kesällä 62 vuotta. Olen jo nyt iältäni ylivoimaisesti vanhin puoluesihteeri Keskustassa.

Etsinnässä digi-kepulainen

Timo Laanisen mielestä puoluetyössäkään ei enää pärjätä entisillä opeilla. Nykyisestä pääministeripuolueesta pitäisi hänen mielestään tehdä digi-keskusta.

– Minusta ei enää ole sen rakentajaksi. Tarvitaan nuorempaa voimaa, joka miettii, miten puoluetyö ja toiminta tuodaan tähän aikaan, jossa jokaisen taskussa on koko maailma, pappa-lempinimen aikoinaan saanut Laaninen pohtii.

Tulokkaan on pärjättävä Sipilän johtoryhmässä, puheenjohtajistosta koostuvassa viisikossa, joka kokoontuu tiiviisti ja asettaa tavoitteita yrityselämän opein.

– Joskus siinä saa olla keskustelukumppanina ja joskus hiekkasäkkinäkin. Ehkä siitä on ollut jotain apua puheenjohtajallekin, Laaninen sanoo.

"Tulevat vaalit käydään puoluetukirahoilla"

Laanisen aikana keskustapuolue saneerasi rankasti talouttaan ja on nyt velaton.

Laaninen nostettiin puhdistamaan puolueen pahoin ryvettynyt maine puoluerahoituskohun jäljiltä. Uusia luurankoja ei Laanisen mukaan keskustan kaapeista löydy.

– Ei ainakaan minun tiedossani sellaisia ole. Olemme yksinkertaistaneet omia järjestelmiämme ja aiemmat yhtiöt on nyt purettu.

Vuoden takainen eduskuntavaalivoitto toi puoluetukea niin paljon, että lisärahoilla aiotaan kampanjoida kaikki lähivuosien vaalit.

– Riippuvuus mistään ulkopuolisesta rahoituksesta on varsin pieni ainakin tällä vaalikaudella, eikä puolueella ole tarvetta ylenmääräiseen varainhankintaan, johon voi liittyä riskejä, Laaninen sanoo.

Tulevaisuudessa pappishaaveita

Timo Laaninen on tunnettu Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan aikuisopiskelijana. Opinnot ovat puoluekiireiden ohessa edenneet loppusuoralle.

Keskustaideologian ehtymättömästä Santeri Alkio -aarteistosta on löytynyt aihe myös Laanisen teologian graduunkin.

– Kirjoitan parhaillaan gradua Santeri Alkion uskonnollisista näkemyksistä.

Laaninen toivoo valmistuvansa teologian maisteriksi vuoden päästä, kun puoluesihteerin työkiireet ovat takanapäin. Eläkepäivien suunnitelmiin saattaa kuulua papin työt.

– Saapa nähdä. Sanotaanko, että se on yksi optio.