1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyt on aika hoitaa pihan kuuset kuntoon – kanankakka ja tavalliset puutarhasakset riittävät

Omassa pihassa kasvavasta kuusesta voi saada tyylikkään muotoleikkaamisella. Paras aika oksien ja latvan siistimiseen on juuri nyt. Huvikseen luonnonkuusta ei pidä ryhtyä leikkaamaan ja väärinkäsiteltynä se saattaa kuivaa pystyyn.

Kotimaan uutiset
Sanna Karhu leikkaa saksilla pihakuustaan.
Sanna Karhu leikkaa saksilla pihakuustaan.Antti Kettumäki / Yle

Alajärven kaupungin puistomestari Sanna Karhu haluaa leikata kotipihallaan kasvavan kuusen pyöreäksi. Muotoilu ei onnistu noin vain, vaan se vaatii vuosittaisen leikkaamisen. Paras aika kuusen leikkaamiseen on keväällä, kun kasvukausi ei ole vielä alkanut.

– Nyt on hyvä aika muotoilulle, mutta kovalla pakkasella oksia ei kannata leikata. Lämpötilan pitäisi olla 0 - +5 astetta, koska pakkasella satetaan murskata saksen kärjillä jäinen oksanpinta.

Puiden leikkaamisen kanssa pitää olla tarkkana, vaikka metsäkuusi antaa leikkaajalleen jotain myös anteeksi.

– Mitään puuta ei saisi leikata vaan huvikseen. Muotoleikkaamisessa pitäisi joka vuosi leikata vain vähän. Silloin puusta saadaan nätimpi, kun se kasvaa tiheämmin eikä kuivahda helposti. Edellisen vuoden kasvusta pitää jättää oksaan pari-kolme senttiä edellisen kauden kasvua nivelvälistä mitattuna. Puuosasta se ei lähde kasvamaan enää vihreää ja vaarana on, että se kuivahtaa pikkuhiljaa.

Metsäkuusen oksaa ei saa leikata liikaa.
Metsäkuusen oksaa ei saa leikata liikaa.Antti Kettumaki /Yle

Kuuselle pitää antaa myös lisäravinnetta. Parhaiten sopii kanakakka, joka pitää levittää kuusen alle keväällä.

– Lisäravinteella ja leikkaamalla metsäkuusesta saa vaikka kuinka nätin, Sanna Karhu sanoo.

Uusilla sahoilla leikataan liikaa

Sanna Karhu on monesti nähnyt väärin leikattuja kuusia. Syynä on usein moottorilla toimiva saha, jolla saattaa helposti leikata liikaa. Karhu suositteleekin mieluummin lihasvoimalla käyviä pensassaksia.

Nyt on hyvä aika muotoilulle, mutta kovalla pakkasella oksia ei kannata leikata

Sanna Karhu

– Uusilla ja hienoilla sahoilla tulee leikattua helposti liikaa ja kuusi lähtee helposti sisältä kuivumaan ja siitä tulee ruman näköinen, eikä sitä voi korjata millään.

Esimerkiksi kuusiaidan leikkaamisessa voi toki käyttää moottorileikkuria, mutta latvoja ei saa katkaista liian aikaisin.

– Kuuselle ei saa tehdä nuorennusleikkausta, eli katkaista sitä puolesta välistä. Se ei siitä nätiksi enää tule vaan kuivahtaa pystyyn. Kuusiaidan voi antaa kasvaa kolmeen metriin ja vasta sitten katkaistaan latvat, mutta niitä ei kannata ei kannata katkaista aikaisemmin, koska haluttu korkeus sen määrittää.

Sanna Karhu muistuttaa, että jos yksittäisestä kuusesta halutaan siisti yksirunkoinen puu, niin pitää muistaa leikata pois kuusen oksasta kasvava "kilpalatva".

– Se väännättää koko kuusen helposti vaikka mihin suuntaan, eikä kuusi edes voi hyvin.

Kun työ on valmis, on sahat ja sakset vielä huollettava.

– Saksiin tarttuu leikatessa kuusen pihkaa ja ne on pestävä välittömästi, koska pihka tarttuu kovaa kiinni ja sen jälkeen välineillä ei tee enää mitään, vinkkaa Sanna Karhu.

Lue seuraavaksi