Koe uusi yle.fi

Ohjailtava koulurobotti opettaa yläastelaisille teknologiaa ja vastuuta

Vaikka oppiminen tapahtuu leikin varjolla, kyseessä ei ole lelu. Robotin arvo on lähes seitsemäntoistatuhatta euroa.

robotit
Koulurobotti Zora ja oppilaita Aurinkolahden peruskoulussa
Aurinkolahden peruskoulussa erityinen koulurobotti opettaa yläasteen oppilaille teknologiaa ja vieraita kieliä. Robotti opettaa nuoria myös ottamaan vastuuta, sillä oppilaat vastaavat robotin käytöstä itse. Vaikka oppiminen tapahtuu leikin varjolla, kyseessä ei ole lelu.

Aurinkolahden peruskoulussa erityinen koulurobotti opettaa yläasteen oppilaille teknologiaa ja vieraita kieliä. Robotti opettaa nuoria myös ottamaan vastuuta, sillä oppilaat vastaavat robotin käytöstä itse. Projekti saa yläastelaisillta kiitosta.

– Se on hyvin erilaista, kuin koulussa yleensä. Robotista olemme oppineet ainakin sen, että mikään ei käy helposti, varsinkaan teknologian kanssa, kertoo kahdeksasluokkalainen Antti Koskinen.

Aurinkolahden peruskoulu ei ole ainoa, missä hyödynnetään uudenlaista teknologiaa. Kaikkiaan kymmenessä helsinkiläiskoulussa kokeillaan tänä vuonna, miten robotteja voi käyttää apuna opetuksessa.

Oppilaiden vastuuntunto saa kiitosta 

Oppilaat ovat saaneet robotin avulla kokeilla myös itse, minkälaista opettaminen on. Vastuu ei ole pelottanut nuoria.

– Olemme pitäneet liikunnantunteja kakkosluokkaisille ja myös käyneet näyttämässä, miten se toimii ja mitä se osaa tehdä, sanoo kahdeksasluokkainen Oliver Kulpakko.

Opettajan mukaan poikia tuntuu kiinnostavan enemmän robotin ohjelmointi, tytöt ovat taas kiinnostuneita kielistä, joita se osaa. Oppilaiden vastuuntunto saa suurta kiitosta. Opettaja on otettu, sillä nuoret ovat lähteneet projektiin täysillä mukaan.

– Olen tosi kiitollinen, että näen vielä tällaisen uuden innovaation koulussa. On hienoa nähdä, miten nuoret ottavat sen haltuunsa ja lähtevät kehittämään sitä, sanoo opettaja Sinikka Salakari.